سیاه‌سرفه در کودکان

سیاه سرفه یا Pertussis (به معنای سرفه شدید) بیماری حاد دستگاه تنفسی است که قبل از دوران واکسیناسیون، مهمترین علت فوت کودکان کوچکتر از 14 سال ناشی از بیماریهای واگیر محسوب می شد. هنوز هم علیرغم کاهش 99 در صدی در موارد این بیماری متعاقب واکسیناسیون، 60 میلیون ابتلا و پانصد هزار مرگ ناشی از این بیماری در سال در دنیا گزارش می شود که بخصوص در سه دهه اخیر رشد مجدد قابل توجهی داشته و حتی گاهی با همه گیریهایی در برخی سالها همراه می گردد. بعبارتی این بیماری هنوز وجود داشته و تشخیص به موقع و درمان آن بخصوص در طب کودکان از اهمیت بالایی برخوردار است.

سیاه‌سرفه در کودکان
دکتر هومان هاشمیان - متخصص کودکان/فوق تخصص عفونی کودکان/ عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی گیلان
مقدمه: سیاه سرفه یا Pertussis (به معنای سرفه شدید) بیماری حاد دستگاه تنفسی است که قبل از دوران واکسیناسیون، مهمترین علت فوت کودکان کوچکتر از 14 سال ناشی از بیماریهای واگیر محسوب می شد. هنوز هم علیرغم کاهش 99 در صدی در موارد این بیماری متعاقب واکسیناسیون، 60 میلیون ابتلا و پانصد هزار مرگ ناشی از این بیماری در سال در دنیا گزارش می شود که بخصوص در سه دهه اخیر رشد مجدد قابل توجهی داشته و حتی گاهی با همه گیریهایی در برخی سالها همراه می گردد. بعبارتی این بیماری هنوز وجود داشته و تشخیص به موقع و درمان آن بخصوص در طب کودکان از اهمیت بالایی برخوردار است.

علت: سیاه سرفه توسط باکتری به نام بوردتلا (اغلب بوردتلا پرتوزیس- شکل 1) ایجاد می شود، هر چند که سرفه شدید و طول کشیده به علل متنوعی اعم از یکسری از ویروسها (مثل آدنو ویروسها، آنفلوانزا یا پارا آنفلوانزا) یا باکتریها (مثل مایکوپلاسما) و حتی علل غیر عفونی (مثل آسم) نیز ایجاد می شود. میکروب بوردتلا بسیار مسری است و از طریق قطرات تنفسی ناشی از سرفه یا عطسه فرد بیمار به سایرین منتقل می گردد. با توجه به گذرا بودن ایمنی کسب شده از واکسن و حتی بیماری واقعی، بزرگسالان اغلب به این بیماری ایمن نبوده و به دنبال تماس مبتلا می شوند ولی چون علایم سیاه سرفه در بزرگسالان مبهم بوده و بیشتر به صورت یک سرفه طول کشیده خود را نشان می دهد، آنها به عنوان مخزن بیماری برای ابتلای کودکان بخصوص شیر خواران کوچک که از مادر ایمنی کسب ننموده و هنوز واکسیناسیون نشده یا به ایمنی کافی ناشی از واکسن نائل نشده اند، محسوب می شوند. نکته اینکه بر خلاف اغلب عفونتهای تنفسی، سیاه سرفه در فصل گرم شایعتر است.
بوردتلا پرتوزیس
شکل 1- بوردتلا پرتوزیس
 
 علایم بیماری: باکتری بوردتلا پس از ورود به دستگاه تنفسی فرد مبتلا، وارد یک مرحله کمون 12-3 روز می شود. در این مرحله، باکتری به تکثیر خود ادامه می دهد تا وارد مرحله علامت دار بیماری گردد که با آسیب پوشش مجاری تنفسی توسط بوردتلا همراه است. سیاه سرفه در کودکان معمولا در 3 مرحله تظاهر می کند که همیشه از هم جدا نبوده و مرز مشخصی ندارند. مرحله اول یا نزله ای (catarrhal stage) که مسری ترین زمان بیماری هم می باشد، مشابه یک سرما خوردگی بوده و حدود 2-1 هفته طول می کشد. در این مرحله بیمار از عطسه، گرفتگی و آبریزش بینی، تب خفیف، اشکریزش و قرمزی چشم، و سرفه خشک رنج می برد. به تدریج سایر علایم تخفیف یافته ولی سرفه شدیدتر شده و حالت حمله ای پیدا می کند که نشاندهنده شروع مرحله دوم یا اصلی بیماری به نام مرحله حمله ای (paroxysmal stage) می باشد که حدود 6-2 هفته طول می کشد. حمله سیاه سرفه در کودکان در ابتدا با احساس اضطراب همراه بوده و به دنبال آن، سرفه های شدید و مداوم شروع می شود که تنفس را برای بیمار مشکل می کند. کودک به جلو متمایل شده و صورتش بر افروخته و چشمها پر اشک و زبان به صورت لوله شده خارج می شود (شکل 2) و تنفسهای منقطع و کوتاه صدا داری در بین سرفه ها شنیده می شود. پس از پایان سرفه، اگر در حدی طولانی نشده باشد که کودک بیهوش گردد، حمله با یک تنفس عمیق و صدا دار به نام هوپ، تمام شده و خلط جدا شده از مجاری تنفسی طی حمله که بلع شده است، با استفراغ دفع می شود. کودک خسته و بیحال می باشد ولی تدریجا بهتر می شود. ممکن است دربرخی از افراد، تعداد دفعات سرفه در هر روز کم باشد اما در برخی دیگر تا 100 نوبت هم می رسد. میانگین دفعات، تقریبا 12 تا 15 نوبت در هر روز می باشد. بین هر نوبت حمله سرفه، فرد ممکن است سالم به نظر رسد (مگر اینکه عارضه ای در بیمار بروز کند). در اثر سرفه های شدید، گاهی خونریزی های کوچک زیر پوستی (پتشی) در صورت یا در ملتحمه چشم (شکل 3) رخ می دهد. اگر عارضه ای رخ ندهد، پس از چند هفته، شدت و دفعات حملات کاهش می یابد که نشاندهنده شروع مرحله سوم بیماری یا مرحله نقاهت (convalescent stage) است و 2 هفته یا بیشتر طول می کشد.

کودک مبتلا به سیاه سرفه در زمان حمله بیماری

شکل 2- کودک مبتلا به سیاه سرفه در زمان حمله بیماری

خونریزی های ملتحمه در کودک مبتلا به سیاه سرفه

3- خونریزی های ملتحمه در کودک مبتلا به سیاه سرفه

شیرخواران کوچک معمولا مرحله نزله ای واضحی نداشته و سرفه های خیلی شدید یا هوپ را نشان نمی دهند، در عوض، کبودی یا ایست تنفسی طی حمله و یا بروز عوارض این سنین بیشتر دیده می شود. بیماری در شیر خوارگی (تا سن یکسالگی) شدیدتر و خطرناکتر است. همچنین شیرخواران کوچک پس از بهبودی و تا چند ماه در صورت سرماخوردگی، بیماری مشابه ولی کوتاهتر و خفیفتری را تجربه می کنند. بیماری در کودکانی که بر علیه سیاه سرفه واکسینه شده باشند (مثل واکسیناسیون کشوری ایران)، در صورت ابتلا، خفیفتر خواهد بود.

تشخیص: هر کودکی که بیش از 14 روز سرفه کند، مشکوک به ابتلا به سیاه سرفه محسوب می شود بخصوص که با یکی از این 3 علامت همراه باشد: 1- حالت حمله ای سرفه، 2- تنفس فریاد مانند یا هوپ، 3- استفراغ پس از سرفه. البته بروز تغییراتی در آزمایش خون محیطی (لنفوسیتوز، ترومبوسیتوز) و عکس قفسه سینه (ارتشاح پری هیلار، Shaggy heart، و...) نیز به تشخیص پزشک کمک می کند. تشخیص قطعی به کمک کشت از حلق- بینی (نازوفارنکس) برقرار شده ولی روشهای تشخیصی بررسی آنتی ژنی، واکنش زنجیره ای پلی مراز (PCR)، یا سرولوژی نیز وجود دارند. لازم به ذکر است که کشت بیشتر در مرحله نزله ای و اوایل مرحله حمله ای مثبت بوده و سپس ممکن است علیرغم ادامه سرفه منفی شود.

عوارض: عوارض سیاه سرفه متعدد بوده و شامل موارد زیر است:
1- عفونتهای ثانویه مثل عفونتهای گوش (اوتیت حاد) یا ریه (پنومونی)
2- عوارض فیزیکی به علت فشار بالای ناشی از سرفه مثل شکستگی دنده ها، ایجاد هوا در فضای جنب یا پلور (پنومومدیاستن)، خونریزی شبکیه یا مغز، خون دماغ شدن (اپیس تاکسی)، فتق، پرولاپس رکتوم
3- سوءتغذیه یا کم آبی (دهیدراسیون)، اختلالات اسید و باز (آلکالوز) و یا املاح بدن
4- تشنج، اختلال عملکرد مغزی (آنسفالوپاتی)
5- ایست تنفسی، مرگ ناگهانی در شیرخواران
خوشبختانه مرگ به دنبال سیاه سرفه در کشورهایی که واکسیناسیون برعلیه سیاه سرفه بطور وسیع در آنها انجام می پذیرد (مثل ایران) ناشایع است و معمولا به دنبال پنومونی ثانویه یا اختلالات شدید ریوی (خونریزی ریه در نوزادان، ARDS) رخ می دهد.

درمان: در موارد حملات شدید سرفه با کبودی یا افت هوشیاری، بروز عارضه مثل پنومونی ثانویه، در صورت ابتلای شیرخواران کوچک به سیاه سرفه، وجود بیماریهای زمینه ای و حتی اضطراب زیاد والدین بستری توصیه می شود. درمان با آنتی بیوتیک (معمولا اریترومایسین، کلاریترومایسین یا آزیترومایسین) توسط پزشک معالج تجویز شده ولی به جز در مراحل اولیه بیماری، کم اثر می باشد و بیشترین فایده آن در جلوگیری از انتقال بیماری به سایرین است بطوریکه 5 روز پس از تجویز آنتی بیوتیک، جدا سازی (ایزوله نمودن) بیمار لزومی نخواهد داشت. رسیدگی به تغذیه کودک، ایجاد محیط آرام با حداقل محرکات محیطی برای کودک، هوای تنفسی (یا در صورت لزوم اکسیژن) کمی مرطوب با دمای معتدل، آموزش به والدین برای رسیدگی به کودک و حملات سرفه همراه با حفظ آرامش، همگی در درمان بیمار حائز اهمیت هستند. توصیه موارد زیر به والدین مهم است:
1- اگر مشکوک به سیاه سرفه در کودک هستید، هر چه سریعتر با پزشک تماس بگیرید.
2- اگر مشکوک به سیاه سرفه در کودک هستید تا قبل از مشاوره با پزشک، از رفتن وی به مدرسه ممانعت کنید.
3- اگر کودک دچار حملات سرفه قطاری شده ، او را مستقیم بنشانید و کمی به جلو خم کنید، سپس ظرفی را زیر دهان وی قرار دهید تا بتواند خلط خود را خارج کند.
4- سعی کنید کودک را آرام نگهدارید زیرا اضطراب و وحشت، حملات سرفه را بدتر می کند. همچنین کودک را تشویق کنید تا خلط خود را خارج کند زیرا این کار به پاک سازی مجاری تنفسی کمک می کند.
5- اگر کودک به دنبال یک حمله سرفه استفراغ کرد، پس از آن کمی غذا و مایعات به وی بدهید تا به این ترتیب مواد ضروری و مایعات به بدن وی برسد.
6- تا زمان بهبود کامل، اجازه بازی های سنگین به کودک ندهید زیرا فعالیت زیاد مجدداً حملات سرفه را تحریک کرده و وی را خسته می کند.
7- کودک را از دود سیگار و هوای آلوده دور نگه دارید.

پیشگیری: افراد خانواده بیمار بدون توجه به سابقه واکسیناسیون یا سن باید آنتی بیوتیک (نامبرده در بالا) را دریافت نمایند. تجویز واکسن به کودکان کوچکتر از 7 سالی که 6 ماه از دوز سوم واکسن یا 3 سال ار دوز چهارم واکسن سیاه سرفه ایشان گذشته باشد، توصیه می شود. بهترین روش برای پیشگیری از این بیماری در سطح جامعه، واکسیناسیون توسط واکسن ثلاث (DTP) می باشد که خوشبختانه در ایران به صورت وسیع و موفق انجام می پذیرد. امروزه با تولید واکسنهای فاقد سلول سیاه سرفه (DTaP) گام مهمی در کاهش عوارض واکسن و امکان تجویز آن در بالای 7 سالگی برداشته شده است. همانطور که در بالا ذکر شد، از آنجا که واکسن به صورت قطعی از بیماری جلوگیری نکرده (البته میزان موفقیت 4 دوز واکسن تا 90% میرسد) و پس از چند سال اثر آن ضعیف می شود، والدین و پزشکان نباید از سیاه سرفه غفلت نموده و بخصوص در صورت ابتلای کودک به سرفه شدید و طول کشیده باید به این بیماری مشکوک شوند.
 

مراقبت از کودکی که با سوند ادراری از بیمارستان مرخص شده است

چگونه از فرزندم که با سوند ادراری از بیمارستان مرخص شده در خانه مراقبت کنم ؟

سوند (کاتتر) یک لوله باریک است که ادرار را از مثانه خارج میکند و انواع مختلفی دارد . یک نوع آن کاتتر فولی است که از مجرای ادرار عبور کرده و وارد مثانه می شود و ادرار کودک را خارج می کند یک نوع دیگر کاتتر سوپراپوبیک است که از طریق جراحی ( بریدن قسمت کوچکی در زیر شکم ) مستقیم وارد مثانه می شود.

چگونگی مراقبت از کاتتر

  • سعی کنید مایعات کافی ( 8-6 لیوان در روز) به کودک بدهید
  • دستهایتان را قبل و بعد از تماس با کاتتر ادراری با آب و صابون بشویید
  • به دفعات کاتتر ادراری را از نظر نشت مایع ، حلقه شدن و تا خوردن ( مسدود شدن ) بررسی کنید
  • هرگز سعی نکنید کاتتر را خارج کنید ویا دوباره آن را وارد کنید
  • همیشه کیسه ادرار متصل به کاتتر را پایین تر از سطح مثانه کودک نگهدارید
  • حداقل دو بار در روز کیسه ادرار را خالی کنید
  • پوست اطراف کاتتر را هر روز تمییز کنید برای اینکار می توانید از محلول بتادین استفاده کنید بعد یک دقیقه اجازه دهید بتادین خشک شود سپس با آب بشویید
  • همه داروهایی که پزشک تجویز کرده ، تهیه کنید و عینا اجرا کنید
  • کاتتر کودک را به طریقی که دکتر گفته شستشو دهید

شستشوی کاتترادراری

گهگاه کاتتر کودک نیاز به شستشو دارد اینکار به خروج راحت تر ادرار کمک می کند و به دلایل زیر انجام می شود:

  1. اگر مثانه کودک دچار اسپاسم ( انقباضات غیر ارادی دیواره مثانه ) شد.
  2. در صورت توقف جریان ادرار از کاتتر
  3. در صورت مشاهده موکوس ( اجسام مخاطی و تقریبا بی رنگ ) در ادرار
    کاتتر بعضی از کودکان هر چند وقت یکبار نیاز به شستشو دارد اگر این مسئله برای کودکتان بطور ثابت اتفاق می افتد بهتر است تعداد دفعات و فواصل بین شستشوی کاتتر را یادداشت کنید و یک جدول زمان بندی بسازید

وسایل لازم برای شستشوی کاتتر ادراری:

  1. پنبه آغشته به الکل
  2. سرم نمکی
  3. یک سرنگ موشکی ( سرنگ مخصوص شستشوی کاتتر )
  4. گاز تمییز

برای شستشوی کاتتر ادراری از گامهای زیر پیروی کنید

  1. ابتدا دستهای خود را با آب و صابون بشویید
  2. وسایل لازم را آماده کنید
  3. سرنگ استریل را باز کرده و 30 سی سی سرم نمکی داخل آن بکشید سپس آن را در بسته بندی استریلش قرار دهید و اجازه ندهید با هیچ چیزی دیگری در تماس باشد
  4. یک گاز تمیز زیر محل اتصال کاتتر و کیسه ادرار بگذارید با پنبه الکل محل اتصال را تمیز کنید
  5. کاتتر را بین دو انگشت خود بگیرید و با دست دیگر محل اتصال کیسه ادرار را گرفته و آنها را از هم جدا کنید . انتهای لوله کیسه ادرار را روی گاز بگذارید.
  6. سرنگ استریل را به انتهای کاتتر وصل کرده و به آرامی پیستون سرنگ را فشار دهید تا همه سرم نمکی بتدریج وارد کاتتر و مثانه شود
  7. به آرامی پیستون سرنگ را به سمت خود کشیده تا همه سرم نمکی خارج شود
  8. کاتتر و لوله کیسه ادرار ( محل اتصال ) را با پنبه الکل تمییز ضد عفونی کرده و آنها را متصل سازید
  9. دستهایتان را بشویید

توجه کنید اگر کشیدن سرم نمکی از کاتتر به سختی انجام می شود نباید فشار خیلی زیاد برای خارج کردن سرم نمکی وارد کنید چون به مثانه کودک آسیب می زند اینکار را دوباره به آرامی انجام دهید اگر هنوز سخت بود کاتتر و کیسه ادرار را متصل کنید و جریان خوب ادرار را بررسی کنید.

  • اگر جریان برگشت ادرار به کیسه خوب بود ، شستشوی بعدی را در جدول زمان بندی خود قرار دهید.
  • اگر جریان ادرار مطلوب نبود ، به پزشک مراجعه کنید
  • همه آموزشهایی که از پزشک خود می شنوید را یادداشت کنید

چه وقت به پزشک یا بیمارستان مراجعه کنید

  • اگر جریان ادرار خیلی آهسته یا متوقف شد
  • اگر تغییر رنگ در ادرار کودک مشاهده کردید
  • اگر کاتتر خارج شد سعی نکنید خودتان آن را وارد کنید در عوض سریعا به مرکز درمانی مراجعه کنید
  • در صورت تب و لرز کودک

نکات کلیدی

  • سوند (کاتتر) یک لوله باریک است که ادرار را از مثانه خارج میکند و انواع مختلفی دارد
  • کاتتر ها نیاز به شستشو دارند شستشو راهی است برای کمک به برقراری جریان راحت تر ادرار در کاتتر
  • هرگز سعی نکنید خودتان کاتتر را خارج کنید یا دوباره آن را وارد کنید و کودک را به واحد درمانی برسانید
  • اگر بعد از شستشوی کاتتر ادرار جریان پیدا نکرد کودک را به واحد درمانی ببرید
  • اگر جریان ادرار کم بود و یا قطع شد
  • در صورت تغییر رنگ ادرار
  • در صورت تب و لرز به پزشک مراجعه کنید

منبع:
http://drhame.com/p/3296

همودیالیز در کودکان

اهمیت همودیالیز کودکان چیست؟

وقتی که کلیه ها نتوانند اعمال طبیعی خود که شامل برداشتن مواد زائد و آب اضافی از بدن را به درستی انجام دهند نیاز به جایگزینی برای آنها داریم که همودیالیز یکی از این موارد جایگزین محسوب می شود. همودیالیز باعث برداشته شدن آب، املاح و مواد زائد اضافی از بدن شود. برای اعمال و وظایف دیگر کلیه ها در بدن نیاز به تجویز دارو و رعایت رژیم غذایی خاص داریم.

همودیالیز توسط لوله‌ای که به آن کاتتر همودیالیز می گویند انجام می شود. این لوله یا کاتتر در داخل عروق خونی بدن استقرار می یابد. کاتترها معمولاً دو بازو یا لوله مجزا دارند. به این لوله ها کاتتر مرکزی می گویند. بیشترکاتترها دائمی آمد و نیاز به مراقبت مخصوص و ویژه دارند.

چه زمانی همودیالیز شروع می شود؟

وقتی که پزشکی با تجربه در زمینه بیماریهای کلیه که به اصطلاح به به آنها نفرولوژیست گفته می شود تشخیص داد که بیمار نیاز به دیالیز دارد بیمار باید به جراح معرفی گردد. برای استفاده از کاتتر همودیالیز نیاز، بیمار باید جراحی شود.

قبل از جراحی مراحل زیر باید رعایت گردد:

  • بیمار برای روز عمل باید توسط تیم جراحی مورد معاینه قرار گیرد و دستورات لازم قبل از جراحی برای او در نظر گرفته شود.
  • قبل از عمل باید توسط متخصص بیهوشی ویزیت شود.
  • باید آزمایش خون انجام دهد

پرستار مخصوص اتاق عمل دستورات لازم در مورد ناشتایی لازم جهت عمل جراحی را مشخص میکند

پس از عمل جراحی و استقرار کاتتر مرکزی، تصمیم مناسب در مورد شروع همودیالیز گرفته خواهد شد:

  • ممکن است کودک نیاز به همودیالیز اورژانس داشته باشد به همین خاطر ممکن است چند روز در بیمارستان بستری بماند
  • ممکن است پس از اولین همودیالیز، بیمار توسط پزشک مرخص شود و در طی زمان های مشخص در هفته برای همودیالیز های بعدی مراجعه نماید

فرزندم تا چه زمانی نیاز به دیالیز دارد؟درمان چقدر طول می کشد؟

همودیالیز های اولیه ممکن است کوتاه مدت تر(۱ تا ۲ ساعت) باشند. وقتی شرایط به صورت عادی درآمد طول دوره هر بار همودیالیز افزوده خواهد شد.

اغلب بیماران سه تا چهار ساعت همودیالیز برای هرجلسه، و ۳ جلسه در هفته همودیالیز می شوند.

در مورد جلسات همودیالیز،حتماً پزشک و پرستار محصول همودیالیز با شما صحبت خواهند کرد.

هر بیماری کلیوی نیاز به درمان مخصوص خود دارد

همودیالیز چگونه کار میکند؟

در زمان دیالیز،لوله یا کانتری که به بیماروصل می باشد خون را از بدن بیمار به سمت دستگاه همودیالیز هدایت می کند. خون به سمت صافی های متعدد و مخصوصی که به اصطلاح کلیه‌های مصنوعی نامیده می‌شوند حرکت کرده و در آن آب و مواد زائد و اضافی از آن(خون) جدا می شود.

خون تصفیه شده در این مسیر بلافاصله و مجدداً به بدن بیمار برمیگردد.

چه کسی همودیالیز را انجام میدهد؟

پرستار مخصوص و دوره دیده همودیالیز را انجام می دهد و در طی این مدت کودک را تحت نظارت ویژه و دقیق خود قرار می دهد.

 منبع:

علائم پوستی آلرژی (حساسیت) دارویی

آلرژی (حساسیت ) پوستی دارویی چیست؟

به ضایعات پوستی اطلاق می شود که به علت مصرف بعضی داروها ایجاد میشود اگر چه افراد به صورت متفاوت نسبت به یک دارو واکنش نشان می دهند، اما بعضی از داروها باعث بر ضایعات مشابه در افراد مختلف میشوند و شایعترین عارضه جانبی دارویی راش (دانه های قرمز) است

علائم پوستی آلرژی (حساسیت) دارویی چیست؟

ظاهر شدن ناگهانی علائم
ضایعات قرمز برجسته و خارش دار روی پوست
برطرف شدن علائم پس از قطع دارو

چگونه آلرژی (حساسیت ) پوستی به دارو تشخیص داده میشود؟

شرح حال بیمار و سابقه ی مصرف دارو
 علائم حساسیت (مشخصات ضایعات پوستی)
 
 
چگونه آلرژی (حساسیت ) پوستی دارویی درمان میشود؟
 
پس از تشخیص حساسیت نسبت به یک دارو توصیه میشود (طبق دستور پزشک معالج)که از داروی مقصر مجددا استفاده نشود اما در مواردی که مصرف دارو برای بیمار حیاتی باشد با نظر پزشک معالج مصرف آن ادامه پیدا میکند

 
عوارض آلرژی (حساسیت ) پوستی به دارو چیست؟
 
در برخی موارد آثار ضایعات پوستی و تغییر رنگ پوست تا هفته ها و ماهها باقی می ماند و به مرور زمان برطرف میشود.

 
روش برخورد با عوارض چگونه است؟

در صورت بروز علائم حساسیت پوستی و قبل از شدید شدن عوارض هر چه سریعتر به نزدیکترین مرکز درمانی مراجعه کنید و مصرف داروی مشکوک را متوقف نمایید.

 
تغذیه صحیح در آلرژی (حساسیت ) پوستی به دارو چگونه است؟
 
-مصرف مایعات بیشتر
-در صورت ضایعات دهانی مصرف مواد غذایی خنک و غیر محرک
-وعده های غذایی کوچک و دفعات بیشتر

 
چه داروهایی مصرف کنم؟
 
-استفاده از تب بر در صورت تب
-تجویز داروهایی از گروه آنتی هیستامین و کورتیگواستروئید برای کودک شما طبق تشخیص پزشک
-عدم مصرف داروهای غیر ضروری طبق دستور پزشک

میزان فعالیت و وضعیت قرار گرفتن کودک چگونه است؟

-عدم محدودیت از نظر فعالیت و وضعیت قرار گیری بیمار
-در صورت شدت بیماری و وجود تب استراحت در تخت

روش های کاهش درد چیست؟

-مصرف داروهای مسکن طبق دستور پزشک
-توضیحات مناسب و گفتگو در حین کارهای درمانی
-حمایت روحی

چگونه بعد از ترخیص، در منزل از خود مراقبت کنم؟

رعایت بهداشت کلی مانند دست مادر، بدن کودک
عدم خاراندن ضایعات، زیرا خارش ضایعات باعث زخمی و عفونی شدن پوست می شود پس موارد زیر رعایت شود:
-کوتاه کردن ناخن مادر و کودک
-کشیدن سوهان ناخن برای پیشگیری از آسیب به پوست
-استفاده از دستکش برای کودک
-استحمام مرتب با آب ولرم
درصورت سابقه حساسیت دارویی با شروع علائم باید به پزشک یا نزدیکترین مرکز درمانی مراجعه کنید.
هنگام مراجعه به پزشک سابقه حساسیت دارویی خود و مدت زمان مصرف دارو تا بروز علائم و ویژگی ضایعات پوستی را اطلاع دهید.

منبع:

جانیس ال هینکل، کری اچ چیویر. درسنامه پرستاری داخلی و جراحی. ج8: ایمونولو‍ژی. ترجمه فروزان آتش زاده شوریده. تهران: جامعه نگر، 1393. ص90-115

هدف ما:
توانمندی شما در خودمراقبتی است
 
جهت دریافت فایلPDF حساسیت پوستی دارویی "اینجا کلیک" نمایید

خودمراقبتی در زردی (ایکتر )نوزادی

 زردی (ایکتر) نوزادی چیست ؟

بسته به علت زردی ممکن است در بدو تولد یا در هر زمان از دوره نوزادی بروز کند با افزایش بیلی روبین درصورت، شکم و پاها مشاهده می شود. در صورت بیلی روبین در محدوده 15تا 19 نوزاد در بیمارستان بستری می شودو فتو تراپی (نوردرمانی) آغاز میشود و در محدوده 20تا 25 علاوه بر فتوتراپی احتمال تعویض خون نیز وجود دارد.

علایم زردی (ایکتر )چیست ؟

رنگ زرد در اطراف صورت و شکم و پاها از نشانه های اول می باشند که باید مورد توجه قرار گیرد.

روش تشخیص زردی (ایکتر) نوزادی چیست؟

زردی از طریق معاینات بالینی(از رنگ پوست و مخاط چشم ها) و انجام آزمایشات اولیه قابل تشخیص میباشد.

درمان زردی (ایکتر)چیست؟

بهترین راه درمان شروع فتوتراپی در بیمارستان و یا اجاره دستگاه از مراکزپرستاری مراقبت در منزل (طبق دستور پزشک) می باشد.

پیشگیری از بیماری وروش برخورد با آن چیست؟

بهترین راه پیشگیری از زردی ، تغذیه هرچه زودتر با شیر مادر وشیر دهی مکرر است و همچنین پس از ترخیص در منزل به نوزاد خوب شیر داده شود تا سبب افزایش دفع مدفوع و کاهش زردی شود.

تغذیه نوزاد چگونه است؟

شیردهی مکرر با شیر مادر توصیه میشود و پس از شیر دادن، آروغ نوزاد را گرفته و آن را به پهلوی راست بخوابانید.

وضعیت قرار گیری نوزاد در ایکتر(زردی) چیست؟

تغییر وضعیت متناوب جهت رسیدن نور به تمام پوست بدن در زمان فتوتراپی رعایت شود.

چگونه ایمنی نوزاد را رعایت کنید؟

1. پوشاندن چشمها و اندام تناسلی نوزاد با چشم بند.
2. رعایت فاصله قانونی فتوتراپی با پوست نوزاد 25سانتی متر جهت جلوگیری از سوختن پوست نوزاد.
3. عدم استفاده از کرم و لوسیون در هنگام فتوتراپی جهت جلوگیری از سوختگی پوست نوزاد.
4. کنترل دمای بدن نوزاد.
5. جهت جلوگیری از صدمات چشم، خاموشی نور دستگاه در هنگام شیردهی.
6. کنترل رنگ و تمامیت پوست از نظر کم آبی.
7. بررسی رنگ و قوام مدفوع.

عوارض فتوتراپی و پیشگیری از آن چگونه است؟

1. مدفوع شل و سبز
2. راش (دانه های قرمز ) روی پوست بدن
3. سرد شدن بدن (هیپوترمی خفیف )
4. کم آبی و خشک شدن پوست نوزاد (دهیدراتاسیون )
5. سندرم کودک برنزه (پوست رنگ فهوه ای -سبز )
با بهبود زردی و قطع فتوتراپی و شیردهی مکرر بهبود می یابد.

نحوه مصرف دارو چگونه است؟

زردی داروی خاصی ندارد و فقط شیر دهی مکرر و استفاده از فتوتراپی(نوردرمانی) توصیه می‌شود.

نحوه برخورد با بیقراری در نوزاد چیست؟

نوزاد را بغل کرده و به آرامی تکان داده و یا کمی شکم نوزاد را ماساژ دهید.

چگونه از فرزندم پس از ترخیص مراقبت کنم؟

1. شیر دهی مکرر نوزاد با شیر مادر جهت افزایش ادرار و اجابت مزاج و دفع بیلی روبین باقی مانده، توصیه می شود.
2. زردی دور چشم به دلیل چشم بند می باشد و بعد چند روز خود به خود بر طرف میشود.
3. کنترل مداوم صورت و تنه نوزاد از نظر زرد شدن توصیه میشود.
4. در صورت مشاهده زردی به پزشک یا نزدیکترین مرکز درمانی مراجعه نمایید.
5. در صورت تعویض خون نوزاد در بیمارستان، آزمایش شنوایی سنجی از نوزاد پس از ترخیص حتما انجام گردد.
 
منبع: 
 
هاکنبری مریلین، ویلسون دیوید. درسنامه پرستاری کودکان ونگ. ترجمه پوران سامی، محمود بدیعی، فاطمه احدی. تهران: نشر و تبلیغ بشری، 1394.  643-653
هدف ما: 
توانمندی شما در خودمراقبتی است
جهت دریافت فایل PDF زردی در نوزادان "اینجا کلیک" نمایید
 
 

خودمراقبتی در پنومونی (عفونت ریه) نوزادان

بیماری پنومونی (عفونت ریه) چیست؟
عفونت و التهاب ریه ها است که در دوران کودکی به خصوص شیرخوارگی و اوایل کودکی شایع است.

شایعترین علائم پنومونی چیست؟
تب
درد قفسه سینه
لرز
تند شدن تنفس
سرفه با یا بدون خلط
ضعف و کاهش اشتها

چگونه پنومونی تشخیص داده میشود؟
1-گرفتن شرح حال
2-گرفتن عکس از قفسه سینه
3-نمونه خلط

پنومونی چگونه درمان میشود؟
1-پنومونی ویروسی: درمان علامتی بوده و شامل تجویز اکسیژن و بخور خنک و فیزیوتراپی می باشد.
2-پنومونی باکتریال: معمولا انتی بیوتیک تزریقی آغاز میشود و تا پایان دوره ی درمان ادامه می یابد. درمانهای دیگر شامل اکسیژن و فیزیوتراپی نیز کمک کننده است.

پیشگیری از عوارض بیماری و روش برخورد با آن چیست؟
پنوموتوراکس از عوارض پنومونی می باشد (وجود هوا در فضای ریه) و علائمش درد سینه ,تنگی نفس و تلاش برای تنفس است و با گرفتن عکس ریه مشخص و با گذاشتن لوله سینه وخارج شدن هوا و ترشحات داخل ریه بهبود می یابد ( چست تیوپ).

تغذیه صحیح نوزاد من در زمان ابتلا به این بیماری چگونه است؟
در بعضی شرایط برای مدتی (طبق دستور پزشک) تغذیه بیمار از راه دهان باید قطع شود که در این مدت از مواد مغذی از طریق مایعات تزریقی جبران میشود و مجددا با نظر پزشک تغذیه دهانی آغاز میشود.

نحوه مصرف داروی خوراکی چگونه است؟
ابتدا با توجه به دستور داخل شیشه آن را حل کرده (قبل از هر بار استفاده اول شیشه را تکان داده) و سپس طبق دستور پزشک مقدار داروی صحیح را با سرنگ کشیده و حداقل نیم ساعت قبل شیر دهی به نوزاد داده شود (نوزاد را حالت نیمه نشسته قرار دهید و از گوشه داخلی دهان به آرامی دارو را داخل دهان بریزید)

چگونه ایمنی فرزندم را رعایت کنم؟

به اتصالات نوزاد مانند سرم توجه گردد و هنگام خارج کردن نوزاد از انکوباتور احتیاط کنید.

وضعیت قرارگیری مناسب نوزادم چگونه است؟
در صورت ابتلا ریه راست نوزاد به پهلوی چپ و در صورت ابتلا ریه چپ نوزاد به پهلوی راست بخوابد و در صورت ابتلا هر دو ریه نوزاد را طاقباز بخوابانید و یا در هر وضعیتی که نوزاد راحت تر است، وضعیت قرارگیری مناسب می باشد.

چگونه احساس درد در فرزندم را مدیریت کنم؟
نوزاد را به آرامی و گهواره ای بغل کنید و تکان شدید ندهید.

چگونه پس از ترخیص از فرزندم مراقبت کنم؟
1-از دود و مواد سرخ کردنی دور باشد.
2-در فصل پاییز و در صورت سن بالای 6 ماه واکسن آنفلوآنزا تزریق گردد.
3-تمام داروهای تجویز شده طبق دستور پزشک و در زمان و دوره ی تعیین شده مصرف شود.
4-ارامش و استراحت فرزندتان را تامین کنید.
5-می توانید برای خروج ترشحات مجاری بینی از یک پوآر ساده استفاده کنید.
6-دستهای خود را قبل و بعد از تماس با فرزندتان با آب و صابون بشویید.

در صورت بروز علائم زیر سریعا به پزشک یا بیمارستان مراجعه کنید:
-تعداد تنفس بیمار افزایش پیدا کند.
-تنفس بیمار با مشکل همراه است.(صدای زجر تنفسی)
-کبودی مخاط و اطراف لبها مشاهد شود.
-بیمار قادر به تغذیه نباشد.
-هر حالتی که نشان دهنده ی بدتر شدن حال عمومی کودک باشد مانند افزایش مجدد درجه حرارت بدن( تب)، عدم تمایل به شیر، بی حالی و ...
 
منبع:
هاکنبری مریلین، ویلسون دیوید. درسنامه پرستاری کودکان ونگ. ترجمه پوران سامی، محمود بدیعی، فاطمه احدی. تهران: نشر و تبلیغ بشری، 1394. ص 777-782.

هدف ما:
توانمندی شما در خودمراقبتی است

جهت دریافت فایل PDF عفونت ریه در نوزادان "اینجا کلیک" نمایید







تشنج در نوزادان

علت تشنج در نوزادان چیست؟

تشنج عملکرد نا مناسب سیستم الکتریکی مغز است که به دلیل عفونت، کاهش قند خون، کمبود اکسیژن رسانی، اختلالات مغزی صورت میگیرد.

علایم تشنج نوزادی چیست؟

1-حرکات لرزشی در اندامها
2-ملچ ملچ کردن غیر ارادی
3-سفتی اندامها
4-پرش های متناوب اندام ها همراه با کبودی

روش تشخیص تشنج چیست ؟

1-گرفتن شرح حال
2-آزمایشات خون (نمونه از مایع نخاع)
3-نوار مغزی
4-اسکن مغز و ام ار ای
5-سونوگرافی از مغز (خونریزی داخل مغز)

درمان تشنج چگونه است؟

استفاده از داروهای ضد تشنج به صورت تزریقی و رساندن اکسیژن به نوزاد (جلوگیری از نرسیدن اکسیژن به مغز) است.

روش پیشگیری از عوارض در تشنج چیست؟

پیشگیری از عوارض، مانند جلوگیری ازبازگشت ترشحات یا مواد غذایی به مجرای تنفسی (قطع شیر دهی – ساکش ترشحات با پوار) و جلوگیری از صدمات مغزی می باشد.

وضعیت قرار گیری در تشنج چیست؟
به پهلوی راست ( جهت جلوگیری ازبازگشت ترشحات یا مواد غذایی به مجرای تنفسی) می باشد.

تغذیه در تشنج نوزاد چگونه است؟
در صورت شروع تغذیه، شیر دهی مکرر با شیر مادر ( جلوگیری از کاهش قند خون نوزاد )

چگونه بیقراری در فرزندم کنترل کنم؟

با حمایت عاطفی( بغل کردن نوزاد و تکان دادن آرام)

چگونه ایمنی فرزندم را مدیریت کنم؟

ایجاد محیط آرام و ایمن (بالا کشیدن نرده تخت، قراردادن بالش در اطراف تخت، دور کردن اشیاء تیز )و عدم در آغوش کشیدن نوزاد در صورت خواب آلودگی مادر

مصرف دارو در فرزندم چگونه است؟

در صورت تجویز قرص براساس دستور تقسیم و سپس پودر و با آب جوشیده ولرم حل کرده و به نوزاد داده شود و در صورت تجویز شربت، آن را با سرنگ کشیده و از گوشه دهان به آرامی به نوزاد بدهید.

پیشگیری از عوارض در تشنج نوزاد چگونه است؟

1-خوآب آلودگی در نوزاد به دلیل مصرف داروهای ضد تشنج (فنوباربیتال و فنی تویین ) می باشد و جای نگرانی نیست و با قطع به مرور دارو بر اساس نظر پزشک بر طرف می شود.

2-شیر دهی و گرفتن آروغ نوزاد و سپس قرار دادن نوزاد به پهلوی راست (جلوگیری از بازگشت شیر به مجاری تنفسی)
3-ایجاد میحط آرام و راحت و تخت نوزاد نرم باشد.
4-ساکشن ترشحات دهان و بینی با پوآر جهت جلوگیری از برگشت ترشحات و کبودی و خفگی

مراقبت بعد از ترخیص از نوزادم چگونه است؟

1-در صورت تشنج شیردهی قطع و ساکشن با پوآر و قرار دادن نوزاد به پهلوی راست
2-پس از شروع تغذیه، شیر دهی مکرر با شیر مادر جهت جلوگیری از کاهش قند خون نوزاد 
3-مصرف داروهای ضدتشنج (مانند فنوباربیتال و فنی تویین) سر ساعت و در صورت استفراغ، تکرار دارو
4-مراجعه به نزدیک ترین مرکز درمانی در صورت تکرار حرکات تشنج
5-کنترل درجه حرارت نوزاد از نظر وجود تب
 
منبع:
هاکنبری مریلین، ویلسون دیوید. درسنامه پرستاری کودکان ونگ. ترجمه پوران سامی، محمود بدیعی، فاطمه احدی. تهران: نشر و تبلیغ بشری، 1394. ص462 - 466 .

هدف ما:
توانمندی شما در خودمراقبتی است

جهت دریافت فایل PDF تشنج در نوزادان "اینجا کلیک" نمایید
 
 




سپسیس (عفونت خون) در نوزادان

عفونت خون (سپسیس) چیست؟
عفونتی است که علت ایجاد، آن باکتری بوده و در جریان خون منتشر می شود اصطلاح عفونت زودرس و دیررس مربوط به سنی است که عفونت در دوران نوزادی شروع میشود، در حال حاضر عفونت زودرس به عفونتی گفته میشود که در 7 روز اول زندگی نوزاد ایجاد شده باشد و عفونتی که بعد از 7 روز اول تولد ایجاد شود عفونت دیررس تلقی میشود.

علائم بیماری عفونت خون (سپسیس) چیست؟
• کاهش دمای بدن نوزادان یا تب (افزایش دمای بدن)
• تغییرات رنگ پوست
• تغییرات میزان فعالیتها نوزاد و تغذیه آن
• حمله ناگهانی قطع تنفس
• ناآرامی و بیقراری و استفراغ
• گاهی اوقات اسهال و اتساع شکم
• کاهش تغذیه و خوب شیر نخوردن نوزاد

تشخیص عفونت خون (سپسیس) چیست؟
تست های ازمایشگاهی شامل کشت خون (باید به طریقه صحیح و استریل انجام شود) و کشت مایع نخاعی و کشت ادرار و عکس برداری از قفسه سینه می باشد.

درمان عفونت خون (سپسیس) چیست؟
نوزادمبتلا و یا حتی مشکوک به سپسیس حتما باید در بیمارستان بستری گردد و هر چه سریع تر آنتی بیوتیک های مورد نیاز از طریق وریدی تزریق شود.

پیشگیری از عوارض بیماری و روش برخورد با عوارض چگونه است؟
با درمان به موقع از بروز عوارض بیماری می توان پیشگیری نمود اما در صورتیکه عفونت درمان نشود منجر به آسیب بر عملکرد اعضای مختلف بدن مانند ریه و کلیه میشود.

تغذیه و وضعیت قرارگیری صحیح مناسب نوزاد چگونه است؟
ممکن است نوزاد شما طبق دستور پزشک برای مدتی از خوردن شیر محروم بماند در این زمان نوزاد شما از طریق مایعات وریدی (سرم) تغذیه میشود.

در صورتیکه پزشک معالج دستور شروع تغذیه با شیر را بدهد با احتیاط نوزاد را تغذیه کنید و پس از شیر دادن، آروغ نوزاد را گرفته و آن را به پهلوی راست بخوابانید. یکی از عوامل مهم دفاعی در برابر عفونتها شیر مادر است که باید برای تمام نوزادان تامین شود.

نحوه مصرف دارو چگونه است؟
در صورت تجویز داروی خوراکی ابتدا با توجه به دستور داخل شیشه ابتدا ان را حل کرده وقبل از هر بار استفاده ابتدا شیشه را تکان داده و میزان صحیح ودستور پزشک را با سرنگ کشیده وسر ساعت به نوزاد (حداقل نیم ساعت قبل شیر دهی) داده شود (نوزاد را حالت نیمه نشسته قرار دهید و از گوشه داخلی سرنگ را قرار داده و به آرامی شربت را داخل دهان بریزید).

چگونه ایمنی نوزاد را رعایت کنیم؟
به اتصالات نوزاد مانند سرم توجه گردد و هنگام خارج کردن نوزاد از انکوباتور احتیاط کنید.
جهت پیشگیری از ورود شیر یا ترشحات به ریه نوزاد را در وضعیت صحیح قرار دهید. (به پهلوی راست)

چگونه پس از ترخیص از نوزادم مراقبت کنم؟
1-قبل و بعد از هر وعده شیردهی به نوزاد دستهایتان را با آب و صابون بشویید.
2-از گرم نگهداشتن بیش از حد نوزاد با لباس خودداری شود همچنین نوزاد را در معرض هوای سرد نیز قرار ندهید.
3-از قرار گرفتن نوزاد در مکانهای شلوغ و ملاقات با افراد سیگاری و بیمار خودداری نمایید.
4-در صورت مصرف دارو در منزل، حتما در زمان مشخص و بدون تاخیر مصرف شود و طبق دستور پزشک دوره ی مصرف انتی بیوتیک کامل گردد.

در صورت بروز علائم زیر فورا به پزشک مراجعه کنید:
-کاهش شیر خوردن
-افزایش درجه حرارت بدن (بیش ار 38 درجه سانتیگراد)
-خواب آلودگی
-شلی یا سفتی در عضلات بدن
-تغییر رنگ پوست
 
منبع:
هاکنبری مریلین، ویلسون دیوید. درسنامه پرستاری کودکان ونگ. ترجمه پوران سامی، محمود بدیعی، فاطمه احدی. تهران: نشر و تبلیغ بشری، 1394. ص456-460

هدف ما:
توانمندی شما در خودمراقبتی است

جهت دریافت فایل PDF عفونت خون (سپسیس) در نوزادان "اینجا کلیک" نمایید
 


خودمراقبتی در عفونت ادراری (UTI) نوزادان

عفونت ادراری (UTI) چیست؟
عفونت ادراری یعنی وجود میکروب در ادرار که ممکن است به کلیه یا مثانه مربوط باشد. وقتی تعداد این میکروب ها به بالاتر از حد معمول برسد ، بیماری ایجاد می شود. و دومین عفونت شایع در بدن می باشد در دختران زیر 12ماه و پسران زیر 3ماه شیوع بالایی دارد.

علایم عفونت ادراری چیست؟
• نارسایی رشد
• تکرر ادرار
• تب
• گریه و بیقراری
• تحریک پذیری
• ادرار بد بو
• تهوع و استفراغ
• زردی

عفونت ادراری چگونه تشخیص داده میشود؟
ارزیابی تاریخچه، معاینات فیزیکی، آزمایشات کامل خون و ادرار، کشت ادرار (نمونه ادرار باید کمتر از 1ساعت گرفته شود)

درمان عفونت ادراری چیست؟
درمان عفونت ادراری، داروهای ضد میکروبی می باشد و برای شروع درمان وریدی، بیمار حداقل 5 روز باید در بیمارستان بستری شود و در صورت صلاحدید پزشک معالج ادامه درمان، با انتی بیوتیک خوراکی در منزل ادامه یابد.

تغذیه نوزاد چگونه باشد؟
شیردهی مکرر و دادن مایعات فراوان جهت سهولت در دفع ادرار توصیه میشود.

وضعیت قرارگیری نوزاد چگونه است؟
محدودیت قرارگیری ندارد. (مانند قبل از ابتلا به بیماری)

نحوه مصرف دارو چگونه است؟

در صورت داروی خوراکی مانند شربت دستور پزشک را بر اساس بروشور داخل جعبه آماده کرده و با سرنگ و بر اساس دوز (مقدار) تجویز شده از گوشه داخلی دهان به نوزاد داده شود (نوزاد را به حالت نیمه نشسته قرار دهید و قبل از دادن دارو شیشه را به خوبی تکان دهید و نیم ساعت قبل از شیر دهی دارو را به نوزاد بدهید)

چگونه ایمنی نوزاد را رعایت کنم؟
به اتصالات نوزاد مانند سرم توجه گردد و هنگام خارج کردن نوزاد از انکوباتور احتیاط کنید و قبل از هر بار تماس با نوزاد دستها شسته شود (جهت جلوگیری از انتقال عفونت)

چگونه احساس درد یا بیقرای را در فرزندم کنترل کنم؟
با آغاز درمان آنتی بیوتیکی، درد بهبود می یابد. بغل کردن نوزاد و تکان دادن گهواره ای برای آرام شدن نوزاد موثر می باشد.

چگونه پس از ترخیص از نوزادم مراقبت کنم؟
1-مادر عزیز پوشک نوزاد را هر نیم ساعت کنترل کنید. (جهت جلوگیری از عفونت ادراری در صورت خیس بودن پوشک، تعویض صورت گیرد)
2-مواردی مثل ریزش ادرار، تلاش جهت ادرار، ناراحتی قبل و حین ادرار، دفع قطره قطره و کاهش جریان ادرار را بررسی کنید.
3-آزمایش دوره ای کشت ادرار براساس دستور پزشک انجام دهید.
4-شستشوی ناحیه پرینه در دختران پس از هر بار اجابت مزاج از جلو به عقب رعایت گردد.
5-در صورت تب یا بر جا ماندن نشانه ها و علایم به پزشک مراجعه نمایید.
 
منبع:
هاکنبری مریلین، ویلسون دیوید. هاکنبری مریلین، ویلسون دیوید. درسنامه پرستاری کودکان ونگ. ترجمه پوران سامی، محمود بدیعی، فاطمه احدی. تهران: نشر و تبلیغ بشری، 1394. ص727-741.

هدف ما:
توانمندی شما در خودمراقبتی است

جهت دریافت فایل PDF عفونت ادراری در نوزادان (UTI) "اینجا کلیک" نمایید
 

استفراغ در کودکان

استفراغ چیست؟
خروج همراه با فشار محتویات معده از طریق دهان را استفراغ می گویند و معمولاً با تهوع و آروغ زدن همراه است. وجود خون در استفراغ یا استفراغ صفراوی نشانه مهم می باشند.

علایم استفراغ چیست؟
• علائم کم آبی مانند خشکی پوست، کاهش بزاق، ادرار نکردن، نداشتن اشک
• احساس تهوع با تمایل به استفراغ مانند: ترشح بزاق، رنگ پریدگی، تعریق، افزایش ضربان قلب
• احساس ناراحتی در شکم یا حلق

روش بررسی در بیمار مبتلا به استفراغ چیست؟
• تهیه تاریخچه کامل
• معاینه فیزیکی
• آزمایش ادرار از عفونت ادراری و سایر علل
• بررسی سطح الکترولیتهای سرم مانند سدیم و...
• مطالعات رادیوگرافی با نظر پزشک معالج

درمان استفراغ چیست؟
استفراغ یک نشانه می باشد که می تواند ناشی ازیک بیماری جزئی ویروسی یا بیماری های بسیار مهم باشد مثل مننژیت. اصول درمان در استفراغ تعیین و درمان علت ایجاد استفراغ و پیشگیری از عوارض آن نظیر کم آبی میباشد.

تغذیه کودک چگونه است؟
• غذاها و مایعات باید در مقادیر کم و وعده های مکرر
• افزایش حجم مواد غذایی در صورت فروکش کردن استفراغ
• جایگزینی تدریجی رژیم غذایی معمولی

وضعیت قرارگیری کودک چگونه است؟
در صورت بروز تهوع و استفراغ برای جلوگیری از بازگشت مواد غذایی به حلق، کودک را در وضعیت نشسته یا نیمه نشسته قرار دهید.

نحوه مصرف دارو چگونه است؟
هرگز بدون تجویز پزشک داروی ضد استفراغ به علت بروز عوارضی مانند خواب آلودگی، عصبانیت، تحریک پذیر به کودک ندهید و بدون نظر پزشک معالج دارو قطع نشود و در ساعت معین مصرف شود.

چگونه ایمنی کودک را رعایت کنیم؟
به اتصالات کودک مانند سرم و بالا بودن نرده های تخت جهت شود. و جهت پیشگیری از سقوط کودک، همراه در کنارتخت حضور داشته باشد.

چگونه پس از ترخیص از فرزندم مراقبت کنم؟
• بررسی دقیق نوع استفراغ، ظاهر مواد استفراغی
• مشاهده رفتارهای کودک در هنگام استفراغ
• مسواک زدن و شستشوی دهان پس از استفراغ
• عدم مصرف غذای چرب

در صورت بروز علائم زیر به پزشک یا مرکز درمانی مراجعه نمایید:
• درد شکم
• استفراغ
• علائم کم آبی

منبع:
هاکنبری مریلین، ویلسون دیوید. درسنامه پرستاری کودکان ونگ. ترجمه پوران سامی، محمود بدیعی، فاطمه احدی. تهران: نشر و تبلیغ بشری، 1394. 962-964.

هدف ما:
توانمندی شما در خودمراقبتی است

جهت دریافت فایل PDF استفراغ در کودکان "اینجا کلیک" نمایید

پانکراتیت (التهاب لوزالمعده) در کودکان

بیماری پانکراتیت چیست؟
پانکراتیت یک فرآیند التهابی در لوزالمعده است. لوزالمعده غده ای است که به هضم غذا کمک می کند و نزدیک معده قرار دارد.

شایعترین علائم پانکراتیت چیست؟
• درد شدید شکم
• حساسیت و درد پشت در اثر آزردگی و ادم پانکراس ملتهب
• شدید درد پس از مصرف غذا
• تهوع و استفراغ
• افت فشار خون
• افزایش ضربان قلب
• پوست سرد و مرطوب
• کبودی و خونمردگی در پهلو ها و دور ناف
• دیسترس تنفسی
• کاهش کلسیم و ضعف عضله

چگونه پانکراتیت تشخیص داده میشود؟
• آزمایش خون
• عکس قفسه سینه و شکم
• سونوگرافی
• سی تی اسکن

پانکراتیت چگونه درمان میشود؟
• ناشتا بودن
• تغذیه کامل تزریقی
• گذاشتن سوند بینی معده ای
• داروهای خوراکی (طبق دستور پزشک)
• تجویز مسکن
• تجویز داروهای ضداستفراغ
• جراحی

نحوه مصرف دارو چگونه است؟
• مصرف دقیق و منظم دارو طبق نظر پزشک معالج
• کامل نمودن دوره درمان

تغذیه صحیح کودک چگونه است؟
• عدم دریافت مواد غذایی از راه دهان در مرحله حاد.
• شروع رژیم غذایی به تدریج پس از فروکش کردن علایم حاد بیماری.
• استفاده از غذاهای حاوی کربوهیدرات فراوان (پوره سیب زمینی ، خرما و ..)، کم چرب و کم پروتئین (محدودیت مصرف حبوبات ، لبنیات و گوشت)
• اجتناب از خوردن غذاهای سنگین و نفاخ (کله پاچه، آب گوشت، آش).
• اجتناب از مصرف بیش از حد قهوه و ادویه جات.
• مصرف رژیم غذایی پرکالری(سوپ،فرنی)،پرپروتئین(گوشت، لبنیات کم چربو حبوبات) و کم چرب (مصرف غذاها به صورت آب پز) در صورتی که علت پانکراتیت بیماری مجاری صفراوی باشد.

چگونه ایمنی فرزندم را رعایت کنم؟
• به اتصالات کودک مانند سرم توجه گردد.
• نرده های تخت حتما بالا باشد.

چگونه پس از ترخیص از فرزندم مراقبت کنم؟
• در صورت تجویز سایمتدین یا رانیتیدین ، توصیه می شود که قبل از خواب مصرف شود و در صورتیکه دستور دارویی دو بار در روز است آنرا صبح و شب نیم ساعت قبل از تغذیه مصرف کند.
• توصیه می شود جهت بهبود وضعیت تنفسی بیمار در وضعیت نیمه نشسته قرار گیرد هر دو ساعت یکبار تنفس عمیق کند و تشویق به سرفه شود.
• در اتاق دارای تهویه مطبوع استراحت کند.

در صورت بروز علائم زیر سریعا به پزشک یا بیمارستان مراجعه کنید:
• اختلال در دفع ادرار
• مشکلات تنفسی
• خونریزی زیر پوستی
• درد پهلو و کمر
• افت فشار خون و درد
منبع:

غفاری ف، فتوکیان ز. 1392. آموزش به بیمار و خانواده. تهران: حکیم هیدجی. ص 302-305.

هدف ما:
توانمندی شما در خودمراقبتی است

جهت دریافت فایل PDF استفراغ در کودکان "اینجا کلیک" نمایید

گاسترو آنتریت (التهاب معده و روده)

بیماری گاسترو آنتریت چیست؟
گاسترو آنتریت عفونت دستگاه گوارش (معده و روده) ناشی از عوامل باکتریایی، ویروسی و یا انگلی است.

شایعترین علائم گاسترو آنتریت چیست؟
• تهوع و استفراغ
• تب
• درد های شکمی
• اسهال (افزایش تناوب دفع و تغییر قوام مدفوع)

چگونه گاسترو آنتریت تشخیص داده میشود؟
• گرفتن شرح حال
• گرفتن نمونه مدفوع و ادرار
• آزمایشات خونی

گاستروآنتریت چگونه درمان میشود؟
1-گاسترو آنتریت ویروسی: درمان حمایتی است و شامل استراحت و مایعات و تغذیه مناسب و تجویز محلولORS با نظر پزشک معالج می باشد.
2-اسهال باکتریال: معمولا با نظر پزشک معالج آنتی بیوتیک آغاز میشود و تا پایان دوره ی درمان ادامه می یابد.

طرز تهیه محلول ORS
چهار لیوان آب جوشیده سرد شده را داخل یک پارچ میریزیم سپس محتویات یک بسته پودر ORS را به آن اضافه می کنیم و خوب هم می زنیم این محلول تا 24 ساعت در یخچال قابل نگهداری است وهرچه سردتر باشد قابل تحمل تر است.

پیشگیری از عوارض بیماری و روش برخورد با آن چیست؟
کم آبی ، اختلال الکترولیت ها و سوء تغذیه از عوارض این بیماری می باشد که با شروع مجدد رژیم غذایی مناسب و جایگزینی مایعات از دست رفته می توان از بروز آن پیشگیری نمود.

تغذیه صحیح کودک من در زمان ابتلا به این بیماری چگونه است؟
در بعضی شرایط ممکن است برای مدتی (طبق دستور پزشک) تغذیه بیمار از راه دهان قطع شود و مجددا با نظر پزشک تغذیه دهانی آغاز شود .مکانیسم تشنگی یک ملاک خیلی حساس در بررسی نیاز بدن به مایع است.
• استفاده از کربوهیدرات (برنج ، گندم ، سیب زمینی ، نان و غلات) گوشت بدون چربی ، ماست ، میوه ها و سبزیجات
• استفاده از مایعات یا غذا به مقادیر کم و مکرر
• استفاده از برنج—عدس ، موز سبز
• اجتناب از مصرف غذاهای چرب و حاوی مقدار زیاد قندهای ساده (آب میوه ، سوداهای گازدار) و مواد غذایی حاوی سوربیتول (مانند آب سیب و هلو)
• (با فروکش کردن استفراغ، میزان بیشتری از مایعات استفاده شده و سپس به رژیم عادی عودت داده می شود)

چگونه ایمنی فرزندم را رعایت کنم؟
به اتصالات کودک مانند سرم توجه گردد و به بالا بودن نرده های تخت توجه گردد.

چگونه پس از ترخیص از فرزندم مراقبت کنم؟
• در نظر گرفتن بهداشت فردی، ذخیره آب
• آماده سازی غذا به روش بهداشتی
• توجه دقیق به بهداشت ناحیه مقعد
• دفع صحیح پوشک آلوده
• مسواک زدن دندان ها و یا آبکشی دهان پس از استفراغ
• روش صحیح شستن دست
• جداسازی فرد مبتلا
• غذا ، وسایل خوردن و آشامیدن ،مسوا ک ، اسباب بازی ها و دیگر وسایل شخصی باید دور از ظرفشویی و محل تعویض پوشک باشد.
• پرهیز از آلودگی با مدفوع مهمترین عامل در کنترل عفونت است.
• به دلیل اینکه مدفوع اسهالی بسیار محرک پوست می باشد لذا پوست باید به ملایمت (با صابون غیر قلیایی ملایم) پاک شدده و از پمادهای محافظ مانند اکسیدزینگ استفاده شود.

در صورت بروز علائم زیر سریعا به پزشک یا بیمارستان مراجعه کنید:
• بهتر نشدن اسهال بعد از دو روز
• اسهال خیلی آبکی
• استفراغ مکرر
• عطش فراوان
• ضعف و ناتوانی در خوردن و نوشیدن
• تب
• خون در مدفوع

منبع:
هاکنبری مریلین، ویلسون دیوید. درسنامه پرستاری کودکان ونگ. ترجمه پوران سامی، محمود بدیعی، فاطمه احدی. تهران: نشر و تبلیغ بشری، 1394. ص 777-782.

هدف ما:
توانمندی شما در خودمراقبتی است

جهت دریافت فایل PDF استفراغ در کودکان "اینجا کلیک" نمایید

هپاتیت در کودکان

بیماری هپاتیت چیست؟
عفونت و التهاب کبد است که بر اثر آسیب کبدی ناشی از ویروس ها، سموم، داروها یا عوامل ایمنی به وجود می آیند.

شایعترین علائم هپاتیت چیست؟
•احساس کسالت
•خستگی
•بی اشتهایی
•تهوع و استفراغ
•درد عضلات و سردرد
•تب خفیف
•تغییرات چشایی و بویایی
•زردی
•کم رنگ شدن مدفوع

چگونه هپاتیت تشخیص داده میشود؟
1-آزمایش خون
2-علایم بالینی

هپاتیت چگونه درمان میشود؟
1-استراحت
2-دریافت مایعات کافی
3-تغذیه کافی
4-داروهای ضد خارش و ویتامین های محلول در چربی در صورت خارش
5-جایگزین کردن خون و اقدامات حمایتی در صورت اختلال خونی

پیشگیری از بیماری و روش برخورد با آن چیست؟
1.رعایت اقدامات کلی بهداشت از قبیل شست و شوی دست پس از تماس و دفع صحیح ترشحات و استریل کردن ترشحات و لباسها و وسایل آلوده
2.واکسیناسیون هپاتیت A در کودکان بزرگتر از 12 ماه و مسافران به مناطق آندمیک ، افراد مبتلا به نقص ایمنی یا بیماری مزمن کبدی

تغذیه صحیح کودک من در زمان ابتلا به این بیماری چگونه است؟
•مصرف غذا در وعده های مکرر و با حجم کم
•حفظ تعادل مایعات و مصرف رژیم غذایی پرپروتئین (گوشت ، حبوبات ،تخم مرغ ، لبنیات ) و پرکالری (سیب زمینی ،غلات ، خرماو ...)
•مصرف رژیم کم پروتئین در مرحله حاد،. (محدودیت مصرف چربی وجود ندارد لذا می توان از رژیم متعادل چربی استفاده کرد)
•اجتناب از مصرف موادی مثل داروها،درمان ها ،سموم و گیاهان دارویی که ممکن است روی کارکرد کبد تاثیر گذارد.

میزان فعالیت کودکم چگونه است؟
استراحت در بستر در طی مرحله حاد بیماری. بیمار می تواند پس از احساس سلامتی و بررسی نتایج آزمایشگاهی به تدریج فعالیت خود را آغاز کند اما پس از فعالیت استراحت کند و در فعالیت های طاقت فرسا شرکت نکند.

چگونه پس از ترخیص از فرزندم مراقبت کنم؟
1. رعایت دقیق بهداشت فردی
2. تزریق ایمونوگلوبین برای اعضای خانواده (در صورت تجویز پزشک)
3. شستشو و ضدعفونی کردن میوه هاو سبزیجات
4. اجتناب از مصرف آب و غذاهای آلوده (جوشاندن آب به مدت یک دقیقه ویروس هپاتیت را غیر فعال می کند)
5. عدم استفاده از وسایل شخصی دیگران
6. دقت در مصرف مواد آسیب رسان به کبد مانند داروها ، مواد شیمیایی یا سمی
در صورت بروز علائم زیر به پزشک یا بیمارستان مراجعه کنید:
•زردی
•کم رنگ شدن مدفوع
•تب

منبع:
کانابیو ام. 1391. آموزش به بیمار. ترجمه خدیجه نصیریانی. تهران: جامعه نگر. ص389-395.

هدف ما:
توانمندی شما در خودمراقبتی است

جهت دریافت فایل PDF هپاتیت در کودکان"اینجا کلیک" نمایید

یبوست در کودکان

یبوست چیست؟
کاهش دفعات اجابت مزاج به همراه افزایش سفتی مدفوع به مدت حداقل دو هفته گفته می شود.

شایعترین علائم یبوست چیست؟
• نفخ شکم
• قاروقور کردن روده
• درد و فشار
• کاهش اشتها
• سردرد
• خستگی
• سوء هاضمه
• احساس خالی شدن روده
• دفع مدفوع کم،خشک و سخت

چگونه یبوست تشخیص داده میشود؟
• علایم بالینی و معاینه فیزیکی
• آزمایش مدفوع از نظر خون مخفی
• عکس های روده ای

درمان یبوست چیست؟
• اصلاح رژیم غذایی ( استفاده از مواد غذایی پرفیبر و افزایش مصرف مایعات)
• فعالیت بدنی (برنامه ریزی منظم ورزش)
• دارو درمانی طبق دستور پزشک مانند ملین ها و مسهل ها
• تنقیه و انما در صورت تجویز پزشک

نحوه مصرف دارو چگونه است؟
• مصرف دقیق و منظم دارو طبق نظر پزشک
• کامل نمودن دوره درمان

چگونه احساس درد و بی قراری کودکم را کنترل کنم؟
• کودک باید 10-5 دقیقه پس از صبحانه یا شام در لگن آب گرم بنشیند.
• در صورت درد ناحیه مقعد می توان از ژل لیدوکائین استفاده نمود.(در صورت دستور پزشک)

تغذیه صحیح کودک من در زمان ابتلا به این بیماری چگونه است؟
• توصیه به افزایش مصرف فیبر غذایی
• افزایش مصرف غلات کامل مانند:نان های سبوس دار و مصرف سبوس گندم
• افزایش مصرف حبوبات ، سبزیجات و میوه ها( به خصوص آنهایی که می توان با پوست و دانه مصرف کرد).
• افزایش مصرف مایعات به مقدار 2 لیتر (حدود 8 لیوان در روز).
• توصیه به مصرف غذا در وعده های زیاد و حجم کم و در فواصل زمانی منظم.

میزان فعالیت کودکم چگونه است؟
• توصیه به انجام ورزش های منظم مثل پیاده روی ، نرمش که باعث افزایش حرکات روده می شوند.
• توصیه به انجام ورزش های منظم برای تقویت عضلات شکم (انقباض عضلات شکم 4 بار در روز و بالا آوردن پاها تا سطح قفسه سینه 10 تا 20 بار در روز).

چگونه پس از ترخیص از فرزندم مراقبت کنم؟
1- مصرف دارو ها طبق نظر پزشک در منزل.
2-رعایت رژیم غذایی .
3- استفاده از پماد زینک در صورت تحریک مقعد .
4- عدم تحقیر و تنبیه توسط والدین.
5- تشویق کودک برای کمک به حل مشکل .
6- استفاده از روغن های معدنی به صورت سرد یا مخلوط با محلول های نوشیدنی خنک ، بستنی ، شیرشکلات ، حبه هایی یخ و آب میوه جهت برطرف شدن طعم نامطبوع.
7- رعایت بهداشت فردی (حمام روزانه و تعویض لباس)
8-توصیه به دستشویی رفتن کودک به صورت منظم حتی در صورت نداشتن احساس دفع بعد از سه وعده غذایی.

منبع:
هاکنبری مریلین، ویلسون دیوید. 1394. درسنامه پرستاری کودکان ونگ. ترجمه پوران سامی، محمود بدیعی، فاطمه احدی. تهران: نشر و تبلیغ بشری. 965-966.

هدف ما:
توانمندی شما در خودمراقبتی است

جهت دریافت فایل PDF یبوست در کودکان "اینجا کلیک " نمایید

خودمراقبتی در ریفلاکس (برگشت غذابه حلق)

ریفلاکس چیست؟
برگشت محتویات معده به مری یا حلق را ریفلاکس معده به مری گویند.

علایم ریفلاکس چیست؟
• استفراغ
• بی اشتهایی
• کاهش وزن
• احساس درد هنگام بلع
• سرفه
• بی قراری

ریفلاکس چگونه تشخیص داده می شود؟
• ارزیابی تاریخچه
• معاینات فیزیکی
• روشهای تشخیصی (مثل اندوسکوپی PHمتری)

درمان ریفلاکس چیست؟
• دارو درمانی طبق نظر پزشک انجام می گردد.
• رایج ترین داروها مانند امی پرازول، پنتاپرازول ورانیتیدین میباشدکه طبق دستور پزشک استفاده گردد.

تغذیه کودک در زمان ابتلا به این بیماری چگونه است؟
• مصرف شیر یا غذای کمکی غلیظ
• عدم مصرف کافئین وکاکائو و نوشابه های گازدار
• عدم مصرف آب یا مایعات همراه غذادر کودکان نوپا
• غذای پخته وکم چرب و بدون ادویه جات

وضعیت قرارگیری کودک چگونه است؟
سر شیرخوار در زمان تغذیه بالاتر از بدن قرار گیردوبعد ان در وضعیت خوابیده به پهلو قرارگیردوکودکان بزرگتروضعیت قائم(ایستاده یا نشسته بعد ازغذاحفظ گردد.

نحوه مصرف دارو چگونه است؟
در صورت مصرف داروی خوراکی (شربت) دستور پزشک را رعایت کرده و با سرنگ و براساس مقدار تجویز شده از گوشه داخلی دهان داده شود. اغلب داروها نیم ساعت قبل از تغذیه داده میشود که زمان آن باید رعایت گردد و نباید خودسرانه قطع گردد.

چگونه ایمنی کودک را رعایت کنم؟
به اتصالات کودک مانند سرم توجه گردد و به بالا بودن نرده های تخت توجه گردد.

چگونه احساس درد یا بی قراری را در فرزندم کنترل کنم؟
با آغاز درمان درد بهبود می یابدکودک را در اغوش بگیریدوکودک را وادار به اروغ زدن نماییدتا هوای بلع شده خارج گردد.

چگونه از فرزندم پس از ترخیص مراقبت کنم؟
1-ر‍ژیم غذایی کودک را رعایت کرده وتغذیه را به مقدار کم وبه دفعات زیاد انجام دهید.
‍‍2-وزن کودک را روزانه جهت کفایت تغذیه ای کنترل کنید.
3-داروها را طبق دستور پزشک مصرف کرده ودوره درمان راکامل کنید.
4-بعد از تغذیه باشیر آروغ گیری به مدت 15دقیقه انجام داده وسپس شیرخوار را به پهلوی راست در حالیکه سر تخت بالاتر است، قرار دهید.
5- چنانچه پزشک رژیم غذایی با محدودیت پرتئین گاوی تجویز کرده است جهت دریافت لیست غذایی "اینجا کلیک" نمایید .
 
در صورت علائم زیر به مرکز درمانی مراجعه نمایید:
• استفراغ مکرر
• سرفه وسیاه شدن وقطع تنفس

منبع:
هاکنبری مریلین، ویلسون دیوید. 1394. درسنامه پرستاری کودکان ونگ. ترجمه پوران سامی، محمود بدیعی، فاطمه احدی. تهران: نشر و تبلیغ بشری. 727-741

هدف ما:
توانمندی شما در خودمراقبتی است.

جهت دریافت فایل PDF ریفلاکس (برگشت غذا به حلق) در کودکان"اینجا کلیک"نمایید

خودمراقبتی در آسم کودکان

بیماری آسم چیست؟
بیماری آسم به انقباض راه های هوایی کوچک و بزرگ گفته می شود که علائم آن می تواند برگشت پذیر باشد. آسم شایع ترین بیماری مزمن در کودکی است. اولین علت غیبت از مدرسه و سومین علت بستری شدن کودکان زیر 15 سال در بیمارستان است.

شایعترین علائم آسم چیست؟
• تنگی نفس
• سرفه بخصوص در شب ها و اوایل صبح
• خس خس مکرر
• احساس فشار و ناراحتی در قفسه سینه
• عطسه و آبریزش از بینی
 
 چگونه آسم تشخیص داده می شود؟
• تظاهرات بالینی
• تاریخچه
• معاینات فیزیکی
• تست های آزمایشگاهی

آسم چگونه درمان میشود؟
• پیشگیری و کاهش تماس کودک با مواد تشدید کننده بیماری (آلرژنها) مانند گرد وخاک، دود سیگار و ....
• دارودرمانی (استفاده منظم از اسپری های تجویز شده توسط پزشک)
• فیزیوتراپی قفسه سینه
• استراحت کودک

پیشگیری از عوارض بیماری و روش برخورد با آن چیست؟
• پیشگیری از ابتلا به عفونتهای تنفسی (تزریق واکسن سالیانه آنفلوانزا طبق دستور پزشک معالج)
• پیشگیری از ابتلا به عفونت قارچی دهان (شستشو دهان با آب پس از مصرف داروهای استنشاقی)
• اجتناب از غذا دادن از راه دهان درصورت تنگی نفس و تنفس سریع در کودک
• پرهیز از خوددرمانی

تغذیه صحیح فرزندم در زمان ابتلا به این بیماری چگونه است؟
• مصرف مایعات گرم
• پرهیز از غذاهای چرب
• مصرف مواد غذایی ساده، آب پز و فاقد ادویه

نحوه مصرف دارو چگونه است؟
• استفاده از دمیار جهت استفاده از اسپری ها (فیلم آموزشی استفاده از دمیار در بخش فیلمهای آموزش به بیمار موجود می باشد)
• مصرف دقیق و منظم دارو
• کامل نمودن دوره درمان

چگونه ایمنی فرزندم را رعایت کنم؟
• توجه به اتصالات کودک مانند سرم در زمان بستری
• بالا بودن نرده ی تخت
• اطلاع معلم و مربی از بیماری کودک

میزان فعالیت فرزندم در زمان بیماری چگونه است؟
یادتان باشد که تحمل کودکان نسبت به مدت و شدت فعالیت متفاوت است:
• تشویق کودک به مشارکت در فعالیت
• ورزش شنا در صورت کنترل آسم (بازدم در آب با لبهای غنچه)
• استراحت در زمان بروز تنگی نفس و سرفه
• اجتناب از ورزش در هوای سرد

وضعیت قرارگیری مناسب کودکم چگونه است؟
در صورت بروز تنگی نفس:
• بالاتر قرار دادن سرکودک
• در کودکان بزرگتر وضعیت نیمه نشسته یا نشسته کامل یا کمی خمیده به جلو

چگونه احساس بیقراری در فرزندم را مدیریت کنم؟
• صحبت کردن و در آغوش گرفتن کودک
• برقراری وضعیت نیمه نشسته (یا وضعیتی که کودک احساس راحتی میکند)

چگونه پس از ترخیص از فرزندم مراقبت کنم؟
1-پیشگیری از تماس کودک با:
• مواد تشدید کننده و محرک های موجود در هوا
• افراد بیمار
• دود دخانیات
• حیوانات خانگی
• بوها و اسپری
2-حتی الامکان عدم استفاده از فرش در منزل
3-عدم استفاده از پرده های سنگین
4-نظافت کف زمین با تی مرطوب هر هفته
5-استفاده از اسپری به همراه دمیار
6-در صورت بروز علائم زیر به نزدیکترین مرکز درمانی مراجعه شود:
• تعریق زیاد و تمایل به وضعیت نشستن
• تنگی نفس (تنفس های کوتاه)
• رنگ پریدگی و تیرگی دهان و ناخن
 
منبع:
هاکنبری مریلین، ویلسون دیوید. 1394. درسنامه پرستاری کودکان ونگ. ترجمه پوران سامی، محمود بدیعی، فاطمه احدی. تهران: نشر و تبلیغ بشری. ص.1000-1022.

هدف ما:
توانمندی شما در خودمراقبتی است
 
جهت دریافت فایل PDF خودمراقبتی در بیماری آسم کودکان"اینجا کلیک" نمایید

خودمراقبتی در پنومونی (عفونت ریه) کودکان

بیماری پنومونی (عفونت ریه) چیست؟
پنومونی به معنای عفونت و التهاب ریه هاست که در اثر عوامل بیماری زا یا ورود مواد خارجی به ریه ها ایجاد می شود و خلط و ترشحات راه هوایی را بسته و تنفس را مشکل می سازد.

شایعترین علائم پنومونی چیست؟
• تب
• سرفه با خلط یا بدون خلط
• تنگی نفس (تند شدن تعداد تنفس)
• بی اشتهایی
• خستگی
• تحریک پذیری و یا خواب آلودگی

چگونه پنومونی تشخیص داده میشود؟
1-گرفتن شرح حال
2-عکس برداری از ریه ها
3-آزمایشات خون

پنومونی چگونه درمان میشود؟
استراحت کردن کودک
دادن مایعات خوراکی فراوان به کودک
استفاده از آنتی بیوتیک و تب بر طبق دستور پزشک

پیشگیری از عوارض بیماری و روش برخورد با آن چیست؟
1-پرهیز از خوددرمانی
2-اجتناب از غذا دادن از راه دهان درصورت تنگی نفس و تنفس سریع در کودک
3-استراحت کردن کودک و دادن مایعات

تغذیه صحیح فرزندم در زمان ابتلا به این بیماری چگونه است؟
• مصرف مایعات گرم
• پرهیز از غذاهای چرب
• مصرف مواد غذایی ساده، آب پز و فاقد ادویه

نحوه مصرف دارو چگونه است؟
• عدم مصرف آسپرین در زمان تب
• مصرف دقیق و منظم دارو
• کامل نمودن دوره درمان

چگونه ایمنی فرزندم را در زمان بستری در بیمارستان رعایت کنم؟
توجه به اتصالات کودک مانند سرم
بالا بودن نرده ی تخت

میزان فعالیت فرزندم در زمان بیماری چگونه است؟
بهتر است کودک تب دار، کاملا استراحت نموده یا فعالیت کمی داشته باشد چون فعالیت بیش از حد بهبودی را به تاخیر می اندازد.

وضعیت قرارگیری مناسب فرزندم چگونه است؟
جهت تسهیل تنفس بهتر است سرکودک بالاتر (در صورت ابتلا ریه راست به پهلوی راست و در صورت ابتلا ریه چپ به پهلوی چپ) قرار گیرد و در صورت ابتلا هر دو ریه کودک را طاقباز (نیمه نشسته) بخوابانید.

چگونه احساس درد یا بیقراری را در فرزندم را مدیریت کنم؟
کودک را در آغوش بگیریدو در وضعیت نیمه نشسته یا وضعیتی که کودک احساس راحتی میکند قرار دهید.

چگونه پس از ترخیص از فرزندم مراقبت کنم؟
• اجازه ندهید در اطراف کودک سیگار بکشند.
• ازدستگاه بخور گرم دراتاق کودک استفاده نمائید.
• مایعات فراوان به کودک بدهید.
• فیزیوتراپی قفسه سینه کودک جهت جلوگیری از روی هم خوابیدن ریه ها و خروج هرچه سریع تر خلط ها انجام شود.

در موارد زیر سریعا به پزشک مراجعه نمائید:
• افزایش تعداد تنفس و یا تنفس مشکل دار
• افزایش مجدد تب
• ضعف و بی حالی
منبع:
هاکنبری مریلین، ویلسون دیوید. 1394. درسنامه پرستاری کودکان ونگ. ترجمه پوران سامی، محمود بدیعی، فاطمه احدی. تهران: نشر و تبلیغ بشری. ص.991-995.

هدف ما:
توانمندی شما در خودمراقبتی است
 
جهت دریافت فایل PDF خودمراقبتی در پنومونی کودکان"اینجا کلیک" نمایید

تشنج در کودکان

بیماری تشنج چیست؟
تشنج حاصل عملکرد نا مناسب سیستم الکتریکی مغز است و نشانه تشنج بستگی به موضع اختلال در مغز دارد که ممکن است شامل عدم آگاهی کودک شما از محیط ،حرکات غیر ارادی، رفتارها، احساسات یا وضعیت بدن باشد.

علت تشنج چیست؟
عفونت، مننژیت (عفونت مغز)، ضربه به سر، عوامل عاطفی یا ژنتیکی، کاهش قند خون و مسمومیت دارویی باشد.

چگونه تشنج تشخیص داده میشود؟
• تست آزمایشگاهی
• تصویر برداری
• نوار مغز

شایعترین علائم تشنج چیست؟
• حرکات غیر ارادی دست و پا
• کاهش هوشیاری
• خیرگی یا خرچیدن چشم به یک سمت
• دفع غیر ارادی ادرار
• قفل شدن فک و خروج کف از دهان

تشنج چگونه درمان میشود؟
هدف از درمان، کنترل حملات یا کاهش تعدادتشنج و شدت آنها، کشف علت تشنج، اصلاح آن و در صورت امکان ارتقاء کیفیت زندگی بیماران می باشد.

چگونه از عوارض تشنج جلوگیری کنیم؟
1-یکی از عوارض تشنج برگشت مواد غذایی یا بزاق به ریه می باشد باید هنگام تشنج کودک را به پهلو بخوابانید.
2-برای پیشگیری از صدمات احتمالی اشیاء را از اطراف کودک دور نگهدارید.

تغذیه صحیح فرزندم در زمان ابتلا به این بیماری چگونه است؟
گرسنگی می تواند عامل تشدید کننده تشنج باشد باید وعدهای غذایی کودکتان منظم باشد.

نحوه مصرف دارو چگونه است؟
بهترین زمان مصرف دارو هنگام غذا یا زمان خواب می باشد. به هیچ وجه داروی کودکتان را بدون دستور پزشک قطع ننمایید.

میزان فعالیت فرزندم در زمان بیماری چگونه است؟
حضور کودک در مدرسه، اردو و سایر فعالیتهای طبیعی تشویق میشود اما اعضای مدرسه باید از وضعیت فعلی کودک و نوع درمان او آگاه باشند. حضور در محیط مرتفع و شنا کردن به تنهایی توصیه نمی شود.

چگونه ایمنی فرزندم را رعایت کنم؟
نرده های تخت کودک همیشه بالا باشد و ملحفه نرم کنار نرده تخت قرار گیرد. کودک خود را تنها نگذارید و اسباب و اثاثیه منزل که ممکن است هنگام تشنج به کودکتان آسیب برساند را دور کنید.

در صورت تشنج چه اقدامی انجام دهیم؟
هنگام تشنج اطراف کودک خود را خلوت کنید. کودک را روی زمین به یک پهلو قرار داده و سرش را بچرخانید تا ترشحات دهان به راحتی خارج شود. هرگز سعی نکنید فک کودک خود را به زور باز کنید ویا انگشتتان را در دهان قرار دهید چون می تواند باعث آسیب به دندان و لثه کودک و انگشت شما شود.

چگونه پس از ترخیص از فرزندم مراقبت کنم؟
• داروها بطور منظم به کودک داده شود و بدون دستور پزشک قطع نگردد.
• عوامل تشدید کننده حملات تشنج را کاهش دهید مانند:
• تنش عاطفی، کمبود خواب، هیجانات، تب، جرقه های نور
• داروهای ضد تشنج عوارضی مانند سرگیجه، سردرد، عدم تعادل، بی خوابی یا خواب آلودگی ایجاد میکند که با کاهش دارو توسط پزشک برطرف می شود.

منبع:
هاکنبری مریلین، ویلسون دیوید. 1394. درسنامه پرستاری کودکان ونگ. ترجمه پوران سامی، محمود بدیعی، فاطمه احدی. تهران: نشر و تبلیغ بشری. ص.1097-1115.

هدف ما:
توانمندی شما در خودمراقبتی است
 
جهت دریافت فایل PDF تشنج در کودکان"اینجا کلیک" نمایید

خودمراقبتی در دیابت کودکان

بیماری دیابت چیست؟
در این بیماری توانایی تولید هورمون انسولین در بدن از بین می رود و یا بدن در برابر انسولین مقاوم شده که موجب پیدایش اختلالاتی در سوخت و ساز کربوهیدراتها چربی ها و پروتئینها میشود.

میزان قند خون در بیماری دیابت چقدر است؟
• میزان قندخون طبیعی: 99 و پایین تر
• میزان قند خون در دیابت: 126 میلیگرم در دسی لیتر و بالاتر

شایعترین علایم دیابت چیست؟
• پر خوری
• پر نوشی(تشنگی زیاد)
• پر ادراری
• کاهش وزن

دیابت چگونه تشخیص داده می شود؟
• آزمایش خون
• میزان قند خون ناشتا
• میزان قندخون 2 ساعت پس از صرف غذا
• آزمایش ادرار (کتون موجود در ادرار که حاصل شکسته شدن چربی ها می باشد)

دیابت چگونه درمان می شود؟
• رژیم غذایی مناسب
• فعالیت بدنی
• تامین انسولین
• کنترل قندخون

چگونه از عوارض دیابت جلوگیری کنیم؟
 1-عوارض دیابت
• افت قندخون (کمتر از 70 میلیگرم در دسی لیتر)
• افزایش قندخون(بیشتر از 300 میلیگرم در دسی لیتر)
• ایجاد زخم در پا(پای دیابتی)
 • تاثیر بر شبکیه چشم
 
2-پیشگیری از عوارض
• حفظ قندخون در محدود ه ی طبیعی از طریق:
• رعایت رژیم غذایی
• فعالیت بدنی مناسب
• اندازه گیری منظم قندخون توسط بیمار و ثبت آن
• تزریق مقدار صحیح انسولین در محل صحیح توسط بیمار
• معاینات دوره ای توسط پزشک

تغدیه صحیح فرزندم چگونه است؟
• مصرف وعده های غذایی در فواصل منظم
• ثابت بودن تقریبی ترکیب و مقدار غذا در تمام روز
• استفاده از تمام گروهای غذایی در رژیم
• مصرف دقیق و حساب شده کربوهیدرات و کاهش مصرف چربی و شیرینی (مراجعه به کارشناس تغذیه)
• مصرف میان وعده در طول روز

نحوه مصرف دارو چگونه است؟
انسولین به 2صورت موجود است:
1-ویال انسولین
2-قلم انسولین
 
• سوزن انسولین را به صورت عمود (90 درجه) یا 45 درجه تزریق کنید.
• انسولین را در محل تزریق قبل، تزریق ننمایید.
• پس از تزریق نیازی به پنبه ی الکلی نمی باشد.
(فیلم آموزش"نحوه ی صحیح تزریق انسولین با قلم"در بخش فیلم آموزش به بیمار موجود می باشد)

چگونه ایمنی فرزندم را رعایت کنم؟
• از هر گونه زخمی شدن و ایجاد خراش در پوست کودک خود جلوگیری کنید.
• در صورت قند خون خیلی بالا ورزش ننمایید قند خون مناسب برای ورزش 250-100 میلی گرم در دسی لیتر می باشد.

چگونه از فرزندم پس از ترخیص مراقبت کنم؟
• اندازگیری وثبت منظم قند خون
• عدم قطع خودسرانه انسولین
• کنترل وزن در محدوده ی طبیعی
• پیشگیری ازصدمه به پاها نگهداری ویال و قلم انسولین (باز نشده) در درب یخچال
• نگهداری ویال و قلم انسولین (باز شده) در دمای طبیعی (زیر 25 درجه) اتاق تا یک ماه

در صورت بروز علائم زیر به نزدیکترین مرکز درمانی مراجعه شود:
• تعریق و لرزش
• تپش قلب
• دوبینی
• خواب آلودگی

منبع:
هاکنبری مریلین، ویلسون دیوید. 1394. درسنامه پرستاری کودکان ونگ. ترجمه پوران سامی، محمود بدیعی، فاطمه احدی. تهران: نشر و تبلیغ بشری. ص.1209-1220.

هدف ما:
توانمندی شما در خودمراقبتی است
 
جهت دریافت فایل PDF خودمراقبتی در دیابت کودکان"اینجا کلیک" نمایید

بیماری متابولیک در کودکان

بیماری متابولیک چیست؟
بیماری متابولیک یک بیماری ارثی است که بعلت کمبود یک آنزیم ایجاد میشود. آنزیمها مولکول هایی در بدن هستند که مواد را از شکلی به شکل دیگر تبدیل میکنند. در واقع در این بیماری کودک در تولید یا مصرف انرژی و یا تجمع مواد سمی در بدن مشکل دارد و بیماری در هر سنی ممکن است بروز کند.

شایعترین علائم بیماری متابولیک چیست؟
• بی حالی یا خواب آلودگی
• تغذیه ضعیف
• زردی
• کاهش قند خون
• استفراغ های دوره ای وغیر قابل توجیه
• کاهش وزن
• بوی بد در ادرار، تنفس، بزاق و عرق
• تشنج
• اختلال حرکتی
• بزرگی گبد یا طحال
توجه: هر چه سن بیمار کمتر باشد علایم شدید تر است ، نیمی از افراد بدلیل خفیف بودن درگیری، در سنین بالاتر علامت دار می شوند.

بیماری متابولیک چگونه تشخیص داده می شود؟
• شرح حال فردی و خانوادگی
• معاینه جسمی کودک
• آزمایش خون(وضعیت اسید بدن)
• آزمایش ادرار
• معاینه چشم
 
بیماری متابولیک چگونه درمان می شود؟
هدف از درمان کنترل علایم بیماری است.
• رعایت رژیم غذایی خاص
• استفاده ازمکمل های دارویی در صورت نیازطبق تجویز پزشک
• تزریق آنزیم در صورت نیاز طبق تجویز پزشک

چگونه میتوان از عوارض بیماری متابولیک پیشگیری کرد؟
• بسیاری از بیماری های متابولیک در صورت تشخیص زودهنگام قابل کنترل بوده و میتوان از ایجاد عوارض شدید این بیماری پیشگیری کرد.
• ازجمله عوارض بیماری متابولیک عقب ماندگی ذهنی ، اختلال رشد و نارسایی کبد و کلیه می باشد که تا حدودی با رعایت محدودیت رژیم غذایی قابل پیشگیری است.
• اگر در خانواده ای یک مورد بیماری وجود داشته باشد ،باید برای علایم احتمالی در فرزندان بعدی هوشیار بود.

تغذیه صحیح در بیماری متابولیک چیست؟
• داشتن لیستی از مواد غذایی ممنوع برای کودک
• رعایت محدودیت مواد غذایی برای همیشه جهت کودک
• استفاده از مکمل های دارویی در صورت نیاز طبق دستور پزشک
• استفاده از شیر های رژیمی جایگزین در صورت نیاز طبق دستور پزشک

نحوه ی صحیح مصرف دارو چگونه است؟
• آماده کردن داروها طبق راهنمای داخل جعبه
• اجتناب از قطع خودسرانه داروها
• مصرف داروها بطور دقیق و طبق دستور پزشک

چگونه ایمنی کودک را در زمان بستری در بیمارستان رعایت کنید؟
• از تنها گذاشتن کودک اجتناب کنید.
• در صورت استفاده از تخت ،نرده های تخت حتما بالا باشد.

میزان فعالیت در بیمار مبتلا به بیماری متابولیک چگونه است؟
محدودیتی خاصی در میزان فعالیت ندارند مگر اینکه دچار علایمی مانند تنگی نفس، درد قفسه سینه و غیره باشند.

وضعیت قرارگیری مناسب در بیمار مبتلا به بیماری متابولیک چگونه است؟
محدودیتی در وضعیت قرارگیری ندارند اما بسته به شرایط کودک وضعیت قرارگیری تعیین میشود.مثلا در صورتی که کودک دچار تنگی نفس شده باشد قرار دادن وی در وضعیت نیمه نشسته یا نشسته کمک کننده است.

مراقبت بعد از ترخیص شامل چه مواردی است؟
• مراعات محدودیت رژیم غذایی برای همیشه
• کنترل وزن کودک بصورت دوره ای
• تحت نظر بودن کودک زیر نظر یک پزشک متخصص

در صورت بروز علائم زیر به پزشک معالج مراجعه شود:
• حرکات مشکوک به تشنج
• تغییر در اشتها
• کاهش وزن
• خواب آلودگی
• تنفس سریع
• بی قراری

منبع:
هاکنبری مریلین، ویلسون دیوید. 1394. درسنامه پرستاری کودکان ونگ. ترجمه پوران سامی، محمود بدیعی، فاطمه احدی. تهران: نشر و تبلیغ بشری. ص87-93.
احمدی ک. 1395. گایدلاین اطفال نلسون2015. تهران: موسسه فرهنگی انتشاراتی احمدی،چاپ خجسته. 120-137.

هدف ما:
توانمندی شما در خودمراقبتی است

 
جهت دریافت فایل PDF بیماری متابولیک در کودکان"اینجا کلیک" نمایید

نارسایی قلبی در کودکان

بیماری نارسایی قلبی چیست؟
به وضعیتی گفته می شود که قلب نمی تواند به اندازه کافی خون را به ارگانهای بدن (مانند مغز، کلیه، معده ...)برساند.

علت نارسایی قلبی چیست؟
بیماری های دریچه ای قلب، عفونت های ویروسی، فشار خون بالا، پر کاری تیروئید، کم خونی (کمتر شایع می باشد)، عوارض بعد از عمل های جراحی، عوارض برخی داروها خصوصا داروهای شیمی درمانی و دلایل مادر زادی از دلائل نارسایی قلبی هستند.

شایعترین علائم نارسایی قلبی چیست؟
• نفس نفس زدن
• حالت تهوع
• خستگی مفرط
• تورم پاها و چشم و صورت اندام
• کم اشتهایی

نارسایی قلبی چگونه تشخیص داده می شود؟
• آزمایش خون و ادرار
• نوار قلب
• اکوی قلب
• رادیو گرافی

نارسایی قلبی چگونه درمان می شود؟
• دارو درمانی
• استراحت
• در بعضی موارد جراحی

نحوه صحیح مصرف دارو چگونه است؟
در صورت مصرف داروهای ادرار آور دارو را صبح به کودک بدهید تا در طول شب خواب راحتی داشته باشد. به علایم مسمومیت با دارو ها مثل: تهوع، استفراغ، بی حالی، خستگی، گیجی دقت کنید.

پیشگیری از عوارض بیماری و روش برخورد با آن چیست؟
پیشگیری از عفونت های تنفسی که باعث تشدید نارسایی قلبی میشود. جهت پیشگیری از عوارض، تغذیه و فعالیت مناسب و استراحت کافی داشته باشد.

وضعیت قرارگیری مناسب فرزندم چگونه است؟
بهترین وضعیت برای کودکتان نشسته یا نیمه نشسته می باشد و محیطی راحت و آرامبخش و به دور از استرس برای کودکتان فراهم آورید.

تغذیه صحیح در زمان ابتلا به نارسایی قلبی چگونه است؟
• افزایش وعدهای غذایی (حجم وعده افزایش نیابد)
• محدودیت مصرف نمک
• محدودیت مصرف در غذاهای پر چرب
• رعایت وضعیت نیمه نشسته در حین تغذیه کودک شیر خوار (حتما آروغ شیرخوارتان را بگیرید)

چگونه پس از ترخیص از فرزندم مراقبت کنم؟
• برای جلوگیری از عفونت های تنفسی کودک خود را به محل های شلوغ و آلوده نبرید.
• از تماس کودکتان با افراد مریض خودداری کنید.
• فشار خون و وزن کودکتان را کنترل کنید.
• میزان بازی و استراحت کودکتان متناسب باشد.
• میزان جذب و دفع کودکتان را کنترل کنید.
• داروهای کودکتان را کم یا زیاد نکنید ویا خود سرانه قطع نکنید.
• به رنگ پوست و لب کودکتان و همچنین درجه حرارت بدنش دقت کنید و در صورت بروز مشکل به پزشک مراجعه کنید.
در صورت بروز علائم هشدار دهنده سریعا به نزدیکترین مرکز درمانی مراجعه نمایید:
• تنفس سریع
• افزایش ضربان قلب
• رنگ پریدگی شدید وسردی اندامها

منبع:
هاکنبری مریلین، ویلسون دیوید. 1394.درسنامه پرستاری کودکان ونگ. ترجمه پوران سامی، محمود بدیعی، فاطمه احدی. تهران: نشر و تبلیغ بشری. ص1039-1049.
صلصالی، مهوش و دیگران. راهنمای پرستاری بالینی. تهران: وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی،1389. ص120 -137.

هدف ما:
توانمندی شما در خودمراقبتی است

جهت دریافت فایل PDF بیماری نارسایی قلبی در کودکان"اینجا کلیک" نمایید

آنفلوآنزای خوکی یا آنفلوانزای A یا H1N1

آنفلوآنزایA یا H1N1چیست؟
یک بیماری تنفسی و واگیردار است که به صورت ناگهانی در اثر ویروس آنفلوانزا ایجاد می شود. این ویروس جدید ترکیبی از سه مدل آنفلوانزای پرندگان ، انسانی و خوکی است، اما چون پروتئین روی ژن ویروس بیشتر از نوع خوکی است، به آن آنفلوانزای خوکی نیز گفته می شود.

ویروس چگونه منتقل می شود؟
• تنفس هوای آلوده به قطرات تنفسی بیمار
• تماس با اعضاء یا وسایل آلوده به ترشحات تنفسی بیمار
• تماس دست آلوده به چشم ، دهان و بینی

شایعترین علائم آنفلوانزای A یاH1N1چیست؟
• تب ناگهانی و بالای 38/5 درجه ، همراه با :
• سرفه و گلودرد
• درد عضلات
• علایم سرماخوردگی (عطسه ، انسداد بینی)
• تهوع و استفراغ
• کاهش اشتها

چگونه تشخیص داده می شود؟H1N1 یاAآنفلوانزای
• علایم بیماری
• نمونه برداری از ترشحات حلق (تشخیص قطعی)

چگونه درمان می شود؟H1N1 یاAآنفلوانزای
اغلب افراد(فرم خفیف تا متوسط)خودبخود و بدون نیاز به درمان خاصی بهبود می یابند.
ویروس آنفلوانزای A یا H1N1 به داروی ضد ویروس اسلتامیویر حساس است. این دارو بهترین اثربخشی را زمانی دارد که در 48 ساعت اول ابتلا به این بیماری مصرف شود.

چگونه میتوان از آنفلوانزای A یا H1N1 پیشگیری کرد؟
• پرهیز از دست دادن و روبوسی کردن با افراد بیمار
• رعایت فاصله حداقل یک متر با فرد بیمار
• استراحت فرد بیمار در منزل و پرهیز از شلوغی
• پوشاندن دهان و بینی در هنگام سرفه یا عطسه
• شستن مکرر دست ها با آب و صابون( مهمترین راه پیشگیری از آنفلوانزا است.)
• مصرف داروی اسلتامیویر جهت پیشگیری با صلاحدید پزشک معالج
• تزریق سالیانه واکسن آنفلوانزا با صلاحدید پزشک معالج:
• در کودکان 6 ماه تا 59 ماه
• کودکان 6 ماه تا 18 ساله ای که به صورت طولانی مدت داروی آسپرین مصرف می کنند.
• کودکان دچار بیماری مزمن قلبی ، کلیوی ، ریوی و ...
• کودکان دچار نقص سیستم ایمنی

چگونه میتوان از عوارض آنفلوانزای A یا H1N1 پیشگیری کرد؟
با تشخیص و درمان سریع میتوان از عوارض آن پیشگیری کرد. از عوارض این بیماری شامل:
• عفونت ریه
• عفونت گوش میانی
• تشنج
• عوارض قلبی مانند التهاب عضله قلب

تغذیه صحیح در بیماری آنفلوانزای A یا H1N1 چیست؟
• مصرف مایعات گرم و فراوان جهت تسریع درمان
• خودداری از مصرف غذاهای محرک و چرب

نحوه ی صحیح مصرف داروها چگونه است؟
• آماده کردن داروها طبق راهنمای داخل جعبه
• مصرف داروها بطور دقیق و طبق دستور پزشک

میزان فعالیت بیمار مبتلا به آنفلوانزای A یا H1N1 چگونه است؟
بهتر است کودک تا 7 روز پس از شروع علایم و یا 24 ساعت پس از رفع آخرین علایم بیماری، در منزل استراحت کند.

وضعیت قرارگیری مناسب بیمار مبتلا به آنفلوانزای A یا H1N1 چگونه است؟
قرار گرفتن کودک در وضعیت نیمه نشسته یا نشسته جهت بهبود تنفس کمک کننده است.

مراقبت بعد از ترخیص شامل چه مواردی است؟
• شستن مرتب دست ها با آب و صابون
• استراحت در بستر و خودداری از تماس با سایر افراد
• مصرف مایعات فراوان
• استفاده از بخور جهت مرطوب کردن هوا
• مصرف داروها بطور دقیق و طبق دستور پزشک
• تزریق سالیانه واکسن آنفلوانزا با صلاحدید پزشک

در صورت بروز علائم زیر به مرکز درمانی مراجعه شود:
• افزایش تب
• تنگی نفس یا درد قفسه سینه
• ضعف و بی حالی
• اسهال و استفراغ
• خلط خونی

منبع:
احمدی ک. 1395. گایدلاین اطفال نلسون2015. تهران: موسسه فرهنگی انتشاراتی احمدی. چاپ خجسته. جلد دوم. ص 142-142.
علویان م. 1384. راهنمای مراقبت بیماری آنفلوانزا. وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی، مرکز مدیریت بیماری ها، اداره بیماری های قابل پیشگیری با واکسن و قرنطینه ها. ص20-5.

هدف ما:
توانمندی شما در خودمراقبتی است

 
جهت دریافت فایل PDF بیماری آنفلوآنزای A یا H1N1 "اینجا کلیک" نمایید

اصول مراقبت از تراکئوستومی

تراکئوستومی چیست؟
تراکئوستومی عبارت است از قرار دادن یک لوله کوچک ازجنس پلاستیک یا فلز در ناحیه گردن که به منظور ایجاد یک راه هوایی مصنوعی به داخل نای ایجاد می شود. تراکئوستومی ممکن است موقت یا دائمی باشد.

تراکئوستومی در چه مواقعی کاربرد دارد؟
• برای باز نگه داشتن راه هوایی به مدت طولانی
• گذشتن بیش از 3-2 هفته از لوله گذاری داخل نای
• انسداد ، خونریزی و یا سوختگی راه هوایی
• صدمه به حنجره در اثر ضربه
• تومور و یا تنگی شدید حنجره

مزایای استفاده از تراکئوستومی چیست؟
• تنفس آسانتر می شود.
• ترشحات به آسانی خارج می شود.
• بیمار می تواند با وجود تراکئوستومی غذا بخورد.
• برای جدا کردن بیمار از دستگاه تنفس مصنوعی ، راه مناسبی است.

عوارض تراکئوستومی چیست؟
 
1-عوارض کوتاه مدت:
• خونریزی از محل برش
• ورود ترشحات یا غذا به راه هوایی
• نشت هوا به زیر پوست
• تجمع هوا در پرده اطراف ریه
 
2-عوارض دراز مدت:
• عفونت
• تنگی نای
• ایجاد یک کانال ارتباطی اضافی بین نای و مری

مراقبت های لازم از تراکئوستومی چیست؟
• رعایت وضعیت نیمه نشسته
• بررسی بیمار از نظر خونریزی ، تورم و یا ترشح در محل تراکئوستومی
• ساکشن ترشحات بر حسب نیاز بیمار
• استفاده از اکسیژن قبل و پس از پایان ساکشن
• پانسمان و گذاشتن گاز مرطوب در ناحیه تراکئوستومی
• اطمینان از محکم بودن لوله تراکئوستومی
• تشویق بیمار به تنفس عمیق و سرفه
• انجام فیزیوتراپی قفسه سینه جهت کمک به تخلیه ترشحات ریه
• رعایت بهداشت دهان و دندان

نحوه صحیح ساکشن تراکئوستومی چگونه است؟
1- دست های خود را با آب و صابون بشویید.
2- بیمار را در وضعیت نیمه نشسته قرار دهید.
3- چند دقیقه قبل از ساکشن به بیمار اکسیژن بدهید.
4- سر لوله ساکشن را حدود 15-10 سانتیمتر وارد لوله تراکئوستومی بیمار کنید.
5- دستگاه ساکشن را روشن کرده و با حرکت چرخشی لوله ساکشن را خارج کنید.
6- طول مدت ساکشن از 15-10ثانیه بیشتر نباشد.

در صورت بروز موارد زیر به مرکز درمانی مراجعه کنید:
• قرمزی ، تورم یا دردناک بودن محل تراکئوستومی
• وجود ترشحات غلیظ، سفت ، زرد رنگ و بدبو درون لوله تراکئوستومی
• تب بالای 38 درجه سانتی گراد
• اختلال در تنفس یا کوتاه شدن تنفس
• شک به جابجایی یا گرفتگی مسیر لوله تراکئوستومی

منبع:
حسین زاده ل. 1395. راهنمای خودمراقبتی تراکئوستومی. خراسان: دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی خراسان شمالی ، مرکز آموزشی ، پژوهشی و درمانی امام رضا (ع) شهرستان بجنورد.

هدف ما:
توانمندی شما در خودمراقبتی است


جهت دریافت فایل PDF اصول مراقبت از تراکئوستومی "اینجا کلیک" نمایید

خودمراقبتی در هموفیلی

هموفیلی چیست؟
هموفیلی یک بیماری ارثی است که به دلیل کمبود مادرزادی پروتئین های مختص انعقاد خون ایجاد میشود. در نتیجه این بیماران به دنبال ضربه و عمل جراحی و اقدامات دندانپزشکی و حتی خود به خودی دچار خونریزی می شوند.

دو نوع عمده هموفیلی:
هموفیلی A(کمبود فاکتور8) و هموفیلی B(کمبود فاکتور 9)

علایم هموفیلی چیست؟
(شایع ترین علایم خون ریزی غیر قابل کنترل بیش از حد می باشد)
• خون ریزی از بینی ،دهان،لثه
• خون ریزی درون مفصلی (باعث درد و عدم تحرک میگردد که در مفاصل زانو،آرنج، قوزک پا شایع تر است)
• خون ریزی داخل عضلانی که باعث تورم و قرمزی میشود.
• وجود خون در ادرار و مدفوع
• کبودی حاصل از صدمات کوچک

هموفیلی چگونه تشخیص داده میشود؟
• تاریخچه شخصی و خانوادگی
• آزمایش خون (بررسی انعقاد)
• آزمایشات تخصصی بررسی سطح فاکتور 8 و 9

هموفیلی چگونه درمان میشود؟
• تزریق فاکتورهای انعقادی
• تزریق FFP(پلاسمای تازه منجمد شده)
نکته: در موارد خونریزی در مفصل همراه با فاکتور، چهار برنامه درمانی انجام می شود:
 استراحت
 گذاشتن کیسه یخ
 تحت فشار قرار دادن توسط باند کشی
 بالا قرار دادن عضو از سطح بدن

چگونه از خونریزی پیشگیری کنیم؟
• اجتناب از یبوست
• استفاده از از مسواک نرم
• اجتناب از موادی منجر به تحریک مخاط دهان
• جلوگیری از ضربه به بدن
• محدود کردن فعالیت های سنگین برای پیشگیری از ضربه

تغذیه صحیح در این بیماران چگونه است؟
• استفاده از غذای کم چرب برای جلوگیری از چاقی
• استفاده از غذای پخته شده و آب پز و گریل به جای سرخ کردنی
• استفاده از میوه ها،سبزیجات، غلات سبوس دار مثل گندم و جو واستفاده از لبنیات کم چرب

چگونه ایمنی فرزندم را رعایت کنم؟
• با تنظیم راه و روش زندگی از ضربه به بدن جلوگیری کنید.
• از مصرف داروهای موثر در عملکرد پلاکت ها مثل آسپرین و ایبوپروفن خودداری کنید.
• از ورزش های تماسی مثل فوتبال، بسکتبال و والیبال اجتناب کنید(میتواند شنا و پیاده روی انجام دهید)
• از چاقی اجتناب کنید که باعث افزایش احتمال خونریزی از مفصل میشود.

وضعیت قرار گیری مناسب چگونه است؟
• عضو خونریزی دهنده را میتوان با آتل، گچ یا استفاده از چوب زیر بغل وصندلی چرخ دار در حالت استراحت قرار داد.
• در صورت خونریزی آرنج یا زانوی پا در حالت درازکش قرار گرفته و زیر عضو خونریزی دهنده را بالش قرار دهید تا بالاتر از سطح بدن قرار بگیرد.

چگونه بعد از ترخیص از فرزندم مراقبت کنم؟
• به طور مرتب به دندان پزشکی مراجعه کنید و پزشک را از بیماری فرزندتان آگاه کنید.
• همه مواد دفعی مثل مدفوع، ادرار، استفراغ را از نظر خون مخفی و اشکار کنترل کنید.
• کیسه یخ یا ژل یخ خریداری کنید و همیشه به همراه داشته باشید در صورت گذاشتن یخ قالبی آن را داخل حوله یا پارچه بپیچید از گذاشتن مستقیم یخ خودداری کنید .مدت زمان مناسب گذاشتن یخ روی محل خونریزی 20 دقیقه و تکرار آن هر 4 ساعت می باشد.

در صورت بروز علائم زیر به مرکز درمانی مراجعه کنید:
• سردرد شدید و سرگیجه
• نا توانی در ایستادن
• درد شکم و پهلو ها
• درد و ورم گلو
• تورم و درد مفاصل

هدف ما:
توانمندی شما در خودمراقبتی است

جهت دریافت فایل PDF هموفیلی"اینجا کلیک" نمایید

منبع:

هاکنبری مریلین، ویلسون دیوید. 1394.درسنامه پرستاری کودکان ونگ. ترجمه پوران سامی، محمود بدیعی، فاطمه احدی. تهران: نشر و تبلیغ بشری. ص 1089-1095

بیماری ITP در کودکان

بیماری پورﭘـــﻮرای ﺗﺮوﻣﺒﻮﺳــﯿﺘﻮﭘﻨﯿــﮏ اﯾﺪﯾــﻮﭘــﺎﺗﯿﮏ یا ITP چیست؟
ITP اختلالی است که هنوز به طور دقیق علت آن مشخص نیست ولی سیستم ایمنی بدن در این بیماری نقش دارد و ماده ی دفاعی بدن (آنتی بادی) پلاکت های طبیعی بدن را تخریب می کند. در کودکان ITP اغلب به دنبال یک ویروس بروز می کند مانند ویروس آنفولانزا، سرخک، اوریون ...

علائم بیماری ITPچیست؟
• کبود شدن سریع پوست به دنبال ضربه های خفیف
• وجود دانه های قرمز رنگ به اندازه سرسوزن
• خونریزی مخاطی پوستی مانند خونریزی از بینی و دهان
• وجود خون در ادرار و مدفوع

ITP چگونه تشخیص داده می شود؟
• گرفتن شرح حال و انجام معاینات جسمی
• آزمایش خون (شمارش کامل خون CBC)
• لام خون محیطی
• آزمایش مغز استخوان در موارد بسیار نادر

ITPچگونه درمان می شود؟
• تجویز گاماگلوبولین داخل وریدی(IVIG)
• تجویز داروهای سرکوب کننده دستگاه ایمنی مثل پردنیزولون
• استفاده از داروهای شیمی درمانی مثل وین کریستین
• برداشتن طحال
• استفاده از داروی ریتوکسی ماب
• استفاده از آنتیD وریدی در بیماران RH مثبت

پیشگیری از عوارض بیماری و روش برخورد با عوارض چگونه است؟
• محدودیت فعالیت کودک در مرحله ی حاد بیماری به علت احتمال وقوع خونریزی
• در صورت استفاده از کورتون( برای پیشگیری از پوکی استخوان) مصرف ویتامین D و کلسیم

تغدیه صحیح کودک من در زمان ابتلا به این بیماری چگونه است؟
• بهتر است از غذاهای حاوی فیبر مثل میوه و سبزیجات تازه استفاده شود تا از یبوست جلوگیری شود.
• در صورت مصرف کورتون منابع غذایی سرشار از کلسیم و پتاسیم باشد و از مصرف مواد قندی به مقدار زیاد و افزودن نمک به غذا بپرهیزند.

چگونه ایمنی فرزندم را رعایت کنم؟
نرده های کنار تخت باید بالا باشند و به اتصالات کودک مانند سرم توجه شودو از تماس با اشیا نوک تیز اجتناب شود.

میزان فعالیت کودک من در زمان ابتلا به این بیماری چگونه است؟
• محدود کردن فعالیت نوپایان و کودکان خردسال
• انتخاب ورزش سبک مانند شطرنج

وضعیت قرارگیری مناسب کودکم چگونه است؟
وضعیت قرارگیری خاصی نیاز نیست اما در صورت بروز خونریزی از بینی، سر را به سمت پایین آورده و با دو انگشت شست و اشاره پل بینی را فشار دهید همچنین می توانید از کیسه یخ استفاده کنید.

چگونه احساس درد در فرزندم را مدیریت کنم؟
می توانید از مسکن مانند استامینوفن طبق دستور پزشک استفاده کنید. همچنین در آغوش گرفتن و صحبت کردن با کودک توصیه می شود.

چگونه بعد از ترخیص از فرزندم مراقبت کنم؟
• داروهایی مثل آسپرین، ایبوبروفن و همچنین داروهایی از گروه ضدالتهاب غیر استروئیدی نباید مصرف شود.
• از تزریقات داخل عضلانی و تجویز دارو و اندازه گیری درجه حرارت از راه مقعد به دلیل بروز خونریزی باید خودداری شود.
• از زور زدن هنگام اجابت مزاج و فین کردن خودداری کنید.
• برای تمیز کردن بین دندان ها از نخ دندان کمک نگیرید و از مسواک نرم استفاده کنید.
• آزمایشات درخواستی پزشک خود را به موقع انجام دهید و در زمان مقرر به پزشک خود مراجعه کنید.

در صورت بروز علائم زیر به پزشک یا نزدیک ترین مرکز درمانی مراجعه کنید:
• کبودی و خونمردگی
• خونریزی از بینی و دهان
• وجود خون در ادرار و مدفوع

هدف ما:
توانمندی شما در خودمراقبتی است

جهت دریافت فایل PDF خودمراقبتی در ITP"اینجا کلیک" نمایید


منبع:
جانیس ال. هینکل، کری اچ. چیویر. 1393. درسنامه پرستاری داخلی و جراحی برونروسودارث خون شناسی. ترجمه صدیقه عاصمی. تهران: نشر جامعه نگر. ص73-77
کاسپر، فوسی، هوسر، لونگو، جیمسون، لوسکالزو. 2015. اصول طب داخلی هاریسون هماتولوژی. ترجمه دکتر محمد حسین عصاره. تهران: ناشر کتاب ارجمند. ص279-281

لوسمی در کودکان

لوسمی چیست؟
لوسمی شایعترین سرطان در دوران کودکی است. در این بیماری، سلول سفید نارس به طور نامحدود و کنترل نشده تکثیر پیدا کرده و تمام فضای مغز استخوان را پر می کند.

انواع لوسمی:
شایعترین انواع لوسمی در کودکان به ترتیب زیر است:
1-لوسمی لنفوبلاستیک حاد (ALL)
2-لوسمی میلوژنیک حاد(AML)

علایم در بیماری لوسمی چیست؟
• بزرگی بیش از اندازه غدد لنفاوی به خصوص در گردن
• رنگ پریدگی غیر عادی
• کبودی بدن
• درد استخوان پراکنده و مداوم
• تب طولانی
• کاهش ورن

چگونه لوسمی تشخیص داده میشود؟
• معاینه بدنی
• آزمایش خون
• نمونه برداری مغز استخوان

لوسمی چگونه درمان میشود؟
• شیمی درمانی
• پرتو درمانی
• پیوند مغز استخوان

پیشگیری از عوارض بیماری و روش برخورد با آن چیست؟
• عفونت: کنترل درجه حرارت به دقت، شستشوی مرتب دستها با آب و صابون، عدم حضور کودک در محیط پر رفت و آمد و پرهیز از غذاهای حاضری
• ریزش مو: استفاده از برس های نرم، استفاده از کلاه گیس جهت افزایش اعتماد به نفس در کودک
• یبوست: نوشیدن مایعات زیاد (حداقل 8 لیوان در روز)
• اسهال: برای پیشگیری از کم آبی افزایش مصرف مایعات، مصرف مواد نشاسته ای مانند کته و سیب زمینی آب پز
• زخم دهان: استفاده از دهانشویه قبل و بعد از تغذیه،داشتن مسواک نرم، عدم مصرف مایعات داغ

رژیم غذایی کودک من چگونه است؟
رژیم غذایی پرکالری و پرپروتئین ( مانند ماست پرچرب به جای کم چرب، طبخ غذا با کره )، وعده های غذایی به صورت وعده هایی با حجم کم و به دفعات زیاد و پرهیز از مصرف سبزی و سالاد خام

نحوه مصرف دارو چگونه است؟
استفاده از داروهای خوراکی و دهانشویه وقطره ها در زمان مناسب طبق دستور پزشک، رعایت رژیم غذایی کم نمک پس از مصرف قرص پردنیزولون و دگزامتازون و مصرف قرص ها پس از صرف غذا

چگونه ایمنی فرزندم را رعایت کنم؟
• بالا بودن نرده های تخت در زمان استراحت کودک
• استفاده از ماسک در محیط عمومی جهت پیشگیری از عفونت

میزان فعالیت فرزند من در زمان ابتلا به بیماری چگونه است؟
اجتناب از فعالیتهای منجر به صدمه یا خونریزی

چگونه پس از ترخیص از فرزندم مراقبت کنم؟
• مصرف داروهای تجویز شده طبق دستور پزشک
• شستن مرتب دستهابا آب و صابون
• مراجعه به پزشک در زمانهای تعیین شده
• اجتناب از تماس کودک با افراد بیمار

در صورت بروز علایم زیر سریعا به پزشک مراجعه نمایید:
• افزایش دمای بدن(تب)
• خونریزی و بروز کبودی در بدن
• ضعف و بیحالی
• اسهال
• هر گونه علائم غیر طبیعی

هدف ما:
توانمندی شما در خودمراقبتی است
جهت دریافت فایل PDF لوسمی در کودکان"اینجا کلیک" نمایید


منبع:
هاکنبری مریلین، ویلسون دیوید. 1394.درسنامه پرستاری کودکان ونگ. ترجمه پوران سامی، محمود بدیعی، فاطمه احدی. تهران: نشر و تبلیغ بشری.ص 1119-1171.

خودمراقبتی در تالاسمی

بیماری تالاسمی چیست؟
در این بیماری ساختن پروتئین هموگلوبین در گلبول های قرمز خون مختل می شود و در نتیجه کم خونی ایجاد می گردد.

دو نوع اصلی تالاسمی عبارتست:
• تالاسمی آلفا
• تالاسمی بتا

شایعترین نوع تالاسمی، تالاسمی بتا است که به 3 شکل دیده میشود:
• تالاسمی مینور
• تالاسمی حد واسط
• تالاسمی ماژور

تالاسمی مینور: در عملکرد گلبول قرمز اختلالی وارد نمیشود و ظاهر فرد مبتلا عادی است.
تالاسمی حد واسط: کم خونی متوسط تا شدید در فرد مبتلا ایجاد شده و منجر به تغییر شکل در ظاهر فرد بیمار به صورت تغییر شکل در استخوان و بزرگی طحال می شود و در موارد کم خونی شدید منجر به تزریق خون متناوب در فرد مبتلا میشود.
تالاسمی ماژور: اگر پدر و مادر هر دو مبتلا به تالاسمی مینور باشند در هر بارداری 25 درصد احتمال دارد که هر دو ژن ناسالم به کودک به ارث برسد و فرزند آنها مبتلا به بیماری تالاسمی ماژور شود.

علائم شایع در تالاسمی ماژور چیست؟
• کم خونی: رنگ پریدگی، تب بدون علت، تغذیه ضعیف
• تغییرات استخوانی: بزرگی جمجمه، برآمدگی پیشانی و گونه، فرورفتگی پل بینی، بزرگی فک فوقانی
• سایر علائم: بزرگی طحال و کبد، کاهش تحمل ورزش، عدم وزن گیری مناسب، گریه و بیقراری بدون علت

تالاسمی چگونه تشخیص داده میشود؟
• آزمایش خون
• الکتروفورز هموگلوبین

تالاسمی ماژور چگونه درمان میشود؟
تزریق خون هر 2 تا 5 هفته یک بار

هدف از تزریق خون چیست؟
• حفظ عملکرد هموگلوبین
• پیشگیری از رشد بی رویه استخوان

پیشگیری از عوارض بیماری و روش برخورد با آن چیست؟
یکی از عوارض تزریق مکرر خون، رسوب آهن در بدن می باشد. این عارضه با مصرف داروی دفروکسامین، دفریپرون و دفرازیروکس به صورت تزریقی یا خوراکی که منجر به دفع آهن از طریق ادرار یا مدفوع میشود، کاهش می یابد.

نحوه مصرف دارو چگونه است؟
دفروکسامین به صورت وریدی به مدت 5 تا 7 شب در طول هفته و هر بار به مدت 8 تا 10 ساعت به صورت زیر پوستی و دفریپرون و دفرازیروکس به صورت خوراکی مصرف می شوند.
تغذیه کودک من چگونه است؟
از مصرف مواد غذایی حاوی آهن مانند گوشت قرمز، خشکبار، زرده تخم مرغ و...پرهیز شود.
پس از صرف وعده ی غذا یک لیوان چای پررنگ میل شود.

چگونه پس از ترخیص از فرزندم مراقبت کنم؟
• دفرازیروکس 30 دقیقه قبل از صبحانه به صورت حل شده در200-100 سی سی آب یا آب پرتقال و یا آب سیب استفاده شود.
• دفرازیروکس نباید در شیر یا نوشابه حل شود و نباید با قاشق فلزی و یا در لیوان فلزی مصرف گردد.
• تنظیم برنامه ی درمان کودک به نحوی که با زندگی روزانه کودک و خانواده کمترین تداخل را داشته باشد.

در صورت بروز علائم زیر به نزردیکترین مرکز درمانی مراجعه نمایید:
• دل درد
• خارش پوست
• تب
 • تهوع و استفراغ
 
نکته: زوجین مبتلا به بتا تالاسمی مینور، در صورت تمایل به ازدواج با یکدیگر حتما باید تحت نظر پزشک اقدام به بارداری نمایند.

هدف ما:
توانمندی شما در خودمراقبتی است
 
جهت دریافت فایل PDF خودمراقبتی در تالاسمی"اینجا کلیک" نمایید


منبع:
هاکنبری مریلین، ویلسون دیوید. 1394.درسنامه پرستاری کودکان ونگ. ترجمه پوران سامی، محمود بدیعی، فاطمه احدی. تهران: نشر و تبلیغ بشری.ص 1086-1089.
 
 

انواژیناسیون روده (درهم روی روده)

 انواژیناسیون چیست؟
انواژیناسیون به در هم رفتگی یک بخش روده به درون روده مجاور خود گفته می شود.

شایعترین علائم انواژیناسیون چیست؟
• دل درد شدید تناوبی
• استفراغ نا منظم
• یبوست و اسهال
• تب بالا و ورم شکم
• مدفوع ژله ایی وکششی (خون و مخاط)

چگونه انواژیناسیون تشخیص داده میشود؟
• گرفتن شرح حال
• معاینه کلینیکی توسط پزشک (لمس توده سوسیس شکل در قسمت راست بالای شکم)
• سونوگرافی

انواژیناسیون چگونه درمان میشود؟
• تنقیه (انما)
• جراحی (ارجح تر می باشد)
• تجویز آنتی بیوتیک

عوارض عدم درمان انواژیناسیون چیست؟
چنانچه انسداد به مدت دو روز یا بیشتر ادامه یابد خطر سوراخ شدگی وجود خواهد داشت.

تغذیه صحیح فرزندم در زمان ابتلا به این بیماری چگونه است؟
• قبل عمل: کودک ناشتا باشد و سوند معده جهت بیمار برقرار می گردد.
• بعد عمل: بعد از برداشتن سوند معده طبق دستور پزشک ابتدا با مایعات گرم به مقدار کم و سوپ صاف شده تغذیه آغاز می شود.

نحوه مصرف دارو چگونه است؟
• عدم مصرف آسپرین در زمان تب
• مصرف دقیق و منظم دارو
• کامل نمودن دوره درمان

میزان فعالیت فرزندم قبل و بعد عمل چگونه است؟
• قبل عمل: کم تحرک باشد.
• بعد عمل: کودک کاملا استراحت نموده یا فعالیت کمی داشته باشد و پس از اجازه پزشک معالج، راه برود وتحرک داشته باشد.

وضعیت قرارگیری مناسب فرزندم چگونه است؟
بهترین وضعیت در حالت خوابیده به پشت ویا پهلو می باشد تا فشار وارد بر شکم کم شود.

چگونه احساس درد در فرزندم را مدیریت کنم؟
• حمایت روانی و صحبت کردن با کودک
• ایجاد محیط آرام جهت استراحت
• استفاده از داروی مسکن طبق دستور پزشک معالج در ساعت مشخص

چگونه پس از ترخیص از فرزندم مراقبت کنم؟
• مصرف داروهای تجویز شده. تا اتمام دوره ی درمان
• تمیز نگه داشتن محل جراحی
• مراجعه به پزشک معالج جهت ویزیت ناحیه ی جراحی
• اجتناب از فعالیت های شدید توسط کودک

در صورت بروز موارد زیر سریعا به پزشک مراجعه نمائید:
• درد ناحیه شکم
• قرمزی والتهاب ناحیه عمل
• عدم اجابت مزاج
• استفراغ

هدف ما:
توانمندی شما در خودمراقبتی است

جهت دریافت فایل PDF انواژیناسیون"اینجا کلیک" نمایید


منبع:
هاکنبری مریلین، ویلسون دیوید. 1394.درسنامه پرستاری کودکان ونگ. ترجمه پوران سامی، محمود بدیعی، فاطمه احدی. تهران: نشر و تبلیغ بشری.ص804-806.

عدم نزول بیضه

عدم نزول بیضه چیست؟
اختلال موجود در هنگام تولد که در آن یک یا دو بیضه در مکان طبیعی خود و در کیسه بیضه نزول نکرده است.

شایعترین علائم عدم نزول بیضه چیست؟
• خالی بودن کیسه بیضه یک طرفه یا دو طرفه
• قابل لمس نبودن بیضه در کیسه بیضه
• درد (در بعضی مواقع)

چگونه عدم نزول بیضه تشخیص داده میشود؟
• گرفتن شرح حال
• معاینه کلینیکی توسط پزشک
• در صورت لمس سونوگرافی و MRI

عدم نزول بیضه چگونه درمان میشود؟
در صورتی که بیضه تا 6 ماهگی پائین نیامد درمان جراحی اولویت دارد. جراح، بیضه را به درون کیسه بیضه وارد و آن را بخیه می زند.

در صورت درمان نکردن عدم نزول بیضه چه عوارضی ایجاد می شود؟
• عقیمی یا کاهش میزان بارداری
• فقدان تکامل جنسی طبیعی
• وجود فتق همراه
• احتمال سرطان بیضه

تغذیه صحیح فرزندم در زمان ابتلا به این بیماری چگونه است؟
قبل عمل : کودک باید 6ساعت قبل از عمل ناشتا باشد.
بعد عمل: طبق دستور پزشک با مایعات گرم و مایعات صاف شده تغذیه آغاز شده و فردای روز جراحی رژیم عادی برای کودک شروع می گردد.

مصرف دارو چگونه است؟
• عدم مصرف آسپرین در زمان تب
• مصرف دقیق و منظم دارو
• کامل نمودن دوره درمان

میزان فعالیت فرزندم در زمان قبل و بعد عمل چگونه است؟
قبل عمل: کودک کم تحرک باشد.
بعد عمل: بهتر است کودک کاملا استراحت نموده یا فعالیت کمی داشته باشد چون فعالیت بیش از حد بهبودی را به تاخیر می اندازد.
نکته: بازی با وسایلی که کودک مجبور میشود با پای باز بایستد یا بنشیند تا 2 هفته ممنوع است. (برای جلو گیری از جابجایی بیضه)

چگونه احساس درد را در فرزندم مدیریت کنم؟
• کودک را در اغوش بگیرید.
• با او صحبت کنید.
• از داروی مسکن تجویز شده در ساعت مشخص استفاده کنید.

چگونه پس از ترخیص از فرزندم مراقبت کنم؟
• داروهای تجویز شده طبق دستور مصرف شود.
• محل جراحی از ادار و مدفوع تمیز نگه داشته شود.
• از فعالیت های شدید توسط کودک اجتناب شود.
• مراجعه به پزشک جهت معاینه، تا از قرار گرفتن بیضه درون کیسه اطمینان حاصل شود.
 
در صورت بروز موارد زیر سریعا به پزشک مراجعه نمائید:
• درد ناحیه ی جراحی
• تورم محل عمل
• ضعف و بی حالی
• گاها تب
• قرمزی در ناحیه ی جراحی

هدف ما:
توانمندی شما در خودمراقبتی است

جهت دریافت فایل PDF عدم نزول بیضه"اینجا کلیک" نمایید


منبع:
هاکنبری مریلین، ویلسون دیوید. 1394.درسنامه پرستاری کودکان ونگ. ترجمه پوران سامی، محمود بدیعی، فاطمه احدی. تهران: نشر و تبلیغ بشری.ص470-473.

فیبروز کیستیک (CF)

بیماری فیبروز کیستیک (CF)چیست؟
یک بیماری ژنتیکی است که منجر به تشکیل مخاط (موکوس) غلیظ و چسبناک در سیستم های بدن مانند ریه، گوارش و ... می گردد. وجود این ترشحات غلیظ منجر به مسدود شدن راهای ارتباطی در آنها شده و همچنین محل مناسبی برای رشد میکروبها می شود.

علایم بیماری فیبروز کیستیک چیست؟
• عفونت ریه
• بی اشتهایی
• نارسایی در رشد
• کاهش وزن
• سرفه خشک

تشخیص بیمار فیبروز کیستیک چیست؟
• تاریخچه خانوادگی
• تست عرق
• عکس ریه
• اندازه گیری آنزیم های پانکراس

درمان بیماری فیبروز کیستیک چگونه است؟
هدف از درمان در این بیماری پاک کردن ریه از ترشحات غلیظ و چسبناک و همچنین رفع عفونت می باشد.
• تجویز آنتی بیوتیک
• رعایت رژیم غذایی

پیشگیری و روش برخورد با عوارض ناشی از بیماری چیست؟
• تغذیه مناسب جهت رشد
• فعالیت و ورزش
• فیزیوتراپی قفسه سینه
• مصرف صحیح آنزیم ها

رژیم غذایی صحیح کودک در زمان ابتلا فیبروز کیستیک چگونه است؟
• رژیم غذایی حاوی چربی پروتئین و کالری فراوان، آهن(حبوبات، گوشت و ...)، روی (تخم مرغ، گوشت و ..)، کلسیم (شیر، پنیر و ...)
• مایعات کافی جهت رقیق کردن ترشحات
• استفاده از نمک در رژیم غذایی و در هوای گرم

نحوه مصرف دارو چگونه است؟
آنزیم ها با پوره و عصاره سیب مخلوط شود. آنتی بیوتیک ها به موقع و صحیح استفاده شود اسپری با دمیار استفاده گردد. (فیلم آموزشی"روش صحیح استفاده از دمیار"در بخش فیلم آموزش به بیمار می باشد)

چه میزان فعالیت برای فرزندم مناسب است؟
• کودک را برای شرکت در فعالیت های مدرسه و انجام ورزش و همکاری در گروه مورد تشویق قرار دهید.
• حتما حین انجام فعالیت بدنی و پس از آن آب میل نماید.

وضعیت قرار گیری کودک در زمان ابتلا به بیماری چگونه است؟
جهت تخلیه ترشحات کودک را در وضعیت نیمه نشسته قرار دهید.

چگونه بیقراری را در فرزندم مدیریت کنم؟
یکی از معیار های آرام کردن کودک تکان دادن روی پا یا تماشای تلویزیون می باشد.

چگونه پس از ترخیص از کودکم مراقبت کنم؟
• داروها بطور منظم به کودک داده شود و بدون دستور پزشک قطع نگردد.
• فیزیوتراپی تنفسی نباید قبل یا بلافاصله بعد از غذا انجام شود.
• از مینی ماساژور جهت فیزیوتراپی استفاده شود.
• علاوه بر واکسیناسیون رایج، یک نوبت واکسن آنفلو آنزا در سن 6 ماهگی و بعد به طور سالیانه طبق دستور پزشک معالج انجام شود.

در صورت بروز علائم زیر به پزشک یا مرکز درمانی مراجعه نمایید:
• تنگی نفس
• تب
• عدم میل به غذا

هدف ما:
توانمندی شما در خودمراقبتی است

جهت دریافت فایل PDF فیبروز کیستیک "اینجا کلیک" نمایید


منبع:
هاکنبری مریلین، ویلسون دیوید. 1394.درسنامه پرستاری کودکان ونگ. ترجمه پوران سامی، محمود بدیعی، فاطمه احدی. تهران: نشر و تبلیغ بشری.ص1022-1035.

تشنج ناشی از تب

بیماری تشنج ناشی از تب چیست؟
تشنج حاصل عملکرد نا مناسب سیستم الکتریکی مغز است و حملات تشنج حین تب، تشنج ناشی از تب نامیده میشود. علائم آن شامل عدم آگاهی کودک شما از محیط ،حرکات غیر ارادی، رفتارها، احساسات یا وضعیت بدن می باشد.

علت بروز تشنج ناشی از تب چیست؟
ابتلا به عفونت

چگونه تشنج تشخیص داده میشود؟
• شرح حال (والدین علائم تشنج را به خاطر سپرده تا برای پزشک معالج توضیح دهند و یا بهتر است از وضعیت کودک حین تشنج فیلم تهیه گردد تا هنگام ویزیت به پزشک معالج نشان دهند)
• تست آزمایشگاهی
• تصویر برداری

شایعترین علائم تشنج چیست؟
• حرکات غیر ارادی دست و پا
• کاهش هوشیاری
• خیرگی یا خرچیدن چشم به یک سمت
• دفع غیر ارادی ادرار
• قفل شدن فک و خروج کف از دهان

تشنج چگونه درمان میشود؟
هدف از درمان، کنترل حملات یا کاهش تعدادتشنج و شدت آنها، کشف علت تشنج، اصلاح آن و در صورت امکان ارتقاء کیفیت زندگی بیماران می باشد.

چگونه از عوارض تشنج جلوگیری کنیم؟
• یکی از عوارض تشنج برگشت مواد غذایی یا بزاق به ریه می باشد باید هنگام تشنج کودک را به پهلو بخوابانید.
• برای پیشگیری از آسیب اشیاء را از اطراف کودک دور کنید.

تغذیه صحیح در زمان ابتلا به بیماری چگونه است؟
محدودیت غذایی ندارد فقط تا چند ساعت پس از بروز تشنج به کودک خوراکی ندهید.

نحوه مصرف دارو چگونه است؟
• برای کاهش درجه حرارت طبق دستور پزشک از استامینوفن استفاده نمایید.
• در صورتی که تشنج بیش از 5 دقیقه ادامه داشته باشد طبق دستور پزشک شیاف مقعدی و یا آمپول دیازپام تجویز می گردد.

میزان فعالیت فرزندم در زمان بیماری چگونه است؟
حضور کودک در مدرسه، اردو و سایر فعالیتهای طبیعی تشویق میشود اما اعضای مدرسه باید از سابقه ی بیماری کودک آگاه باشند.

چگونه ایمنی فرزندم را رعایت کنم؟
• نرده های تخت کودک همیشه بالا باشد.
• ملحفه نرم کنار نرده تخت قرار گیرد.
• اسباب و اثاثیه منزل که ممکن است هنگام تشنج به کودکتان آسیب برساند را دور کنید.

چگونه پس از ترخیص از فرزندم مراقبت کنم؟
در صورت بروز تشنج:
• اطراف کودک خود را خلوت کنید.
• کودک را روی زمین به یک پهلو قرار داده و سرش را بچرخانید تا ترشحات دهان به راحتی خارج شود.
• هرگز سعی نکنید فک کودک خود را به زور باز نکنید ویا انگشتتان را در دهان قرار ندهید چون می تواند باعث آسیب به دندان و لثه کودک و انگشت شما شود.

در صورت بروز علائم زیر به نزدیکترین مرکز درمانی مراجعه نمایید:
• افزایش درجه حرارت بیش از 8/38 درجه سانتیگراد
• عدم کنترل تب
• بی حالی
• بروز تشنج

هدف ما:
توانمندی شما در خودمراقبتی است

جهت دریافت فایل PDF تشنج ناشی از تب "اینجا کلیک" نمایید


منبع:
هاکنبری مریلین، ویلسون دیوید. 1394.درسنامه پرستاری کودکان ونگ. ترجمه پوران سامی، محمود بدیعی، فاطمه احدی. تهران: نشر و تبلیغ بشری.ص1097-1115.

دیابت نوع یک در کودکان

بیماری دیابت نوع 1 چیست؟
دیابت اختلال در سوخت وساز کربوهیدرات ،چربی وپروتئین است. دیابت نوع یک (وابسته به انسولین) اختلال در تولید وعملکرد انسولین است که در کودکان ونوجوانان شایع است.

شایعترین علایم بیماری دیابت چیست؟
• پر خوری
• پر نوشی
• پر ادراری
• کاهش وزن

بیماری دیابت چگونه شخیص داده می شود؟
• -قند ناشتای بیشتراز 126میلی گرم بردسی لیتر بیش از چند بار -قند خون 2 ساعت بعداز غذا بیشتر از200میلیگرم بر دسی لیتر -وجود کتون در ادرار

بیماری دیابت نوع 1 چگونه درمان می شود؟
• انسولین خط اول درمان است. رعایت رژیم غذایی،ورزش،پیاده روی وتغییر سبک زندگی بسیار موثر می باشد.

چگونه از عوارض بیماری پیشگیری کنیم؟
کاهش قند خون، کتو اسیدوز دیابتی، بیماری های قلبی ، درگیری چشم ها و کلیه از عوارض بیماری دیابت می باشد بنابراین:
• رژیم غذایی کودک خود را رعایت کنید.
• فعایت ورزشی منظم وپیاده روی باعث کنترل وزن، بهبود قند خون و کاهش عوارض می میشود.
• استرس می تواند میزان قند خون را افزایش دهد باید تحریکات محیطی کاسته شود.
• کودک در صورت قند خون خیلی بالا فعالیت ورزشی نکند.
• کفش های راحت و مناسب برای پیشگیری ازصدمه به پاها استفاده کنید.

تغذیه ی صحیح در دیابت چگونه است؟
مواد غذایی مناسب:
• نان سبوس دار ،ذرت ،سبزیجات تازه
• خام یا کمی بخار پز، شیر کم چرب، حبوبات ،سیب زمینی کبابی ، ماهی پخته یا کبابی، مصرف آب فراوان.
مواد غذایی مضر:
غذاهای خیلی شیرین مثل عسل، خربزه، انگور، بستنی، نوشابه وغذاهای پرکربوهیدرات مثل :برنج، نان، ماکارونی وگوشت سرخ شده چرب،پنیر چرب ،آب میوه، انواع شور ، سیب زمینی ،چیپس ،پفک.

نحوه مصرف دارو در بیماری دیابت نوع 1چگونه است؟
• میزان دوز انسولین بر اساس تجویز پزشک متخصص و بر اساس قند بیمار می باشد.
• در صورتیکه از ویال انسولین استفاده میکنید، هنگام کشیدن دارو ابتدا باید انسولین کریستال یا رگولار و سپس انسولین ان پی اچ را داخل سرنگ بکشید.
• محل تزریق را هر دفعه عوض نماییدتا جذب انسولین بهترشده وازعوارض جلوگیری شود.
(فیلم آموزش"نحوه ی صحیح تزریق انسولین با قلم"در بخش فیلم آموزش به بیمار موجود می باشد)

چگونه از فرزندم پس از ترخیص مراقبت کنم؟
• از لوسیون و پماد بین انگشتان پا استفاده نکنید.
• قند خون کودک خود را طبق دستور پزشک چک کنید.
• بدون مشورت با پزشک هرگز مقدار داروی کودک را تغییر ندهید.
• در صورت بروز تهوع و استفراغ مصرف انسولین را نباید قطع کنید.

در صورت بروز علائم زیر به نزدیکترین مرکز درمانی مراجعه نمایید:
• تاری دید
• بی حالی
• تهوع و استفراغ
• بوی استون (میوه) در هوای تنفس بیمار

هدف ما:
توانمندی شما در خودمراقبتی است

جهت دریافت فایل PDF خودمراقبتی در دیابت نوع 1 "اینجا کلیک" نمایید


منبع:
جانیس ال هینکل، کری اچ چیویر. 1393. درسنامه پرستاری داخلی و جراحی. ج 11: متالبولیسم و آندوکرین. ترجمه ناهید دهقان نیری، احمدعلی اسدی نوقابی معصومه موسی پور. تهران: جامعه نگر. ص120-159.

بیماری لنفوم

بیماری لنفوم چیست؟
دستگاه لنفاوی بخشی از دستگاه ایمنی بدن است که بدن را در برابر عفونت و بیماری محافظت می کند و از سلول هایی به نام لنفوسیت تشکیل شده است. هرگاه این سلول ها به صورت غیر طبیعی شروع به تکثیر کنند بیماری لنفوم ایجاد می شود. لنفوم به دو دسته هوچکین و غیر هوچکین تقسیم می شود.
1-بیماری هوچکین (HD):
بیماری هوچکین متمرکز بوده و از یک غده ی لنفاوی شروع شده و به صورت گسترده ای به سیستم لنفاوی گسترش می یابد.
2-لنفومای غیر هوچکین(NHL):
لنفوسیت ها به دو دسته ی لنفوسیت های B و T تقسیم می شوند که لنفوم غیر هوچکین بیشتر از لنفوسیت های B نشات می گیرد. تفاوت اصلی لنفوم هوچکین و غیر هوچکین در نوعی از سلول هاست که در هر کدام درگیر می شود. پزشک میتواند این تفاوت را در زیر میکروسکوپ تشخیص دهد.

علایم شایع در بیماری لنفوم چیست؟
• بزرگی بدون درد یک یا چند گره لنفاوی
• درد
• کم خونی (در لنفوم غیر هوچکین شایعتر است)
نکته: در لنفومای هوچکین خارش شدید پوست و ایجاد ضایعات پوستی دردناک روی پوست شایع است.

روش تشخیص بیماری لنفوم چگونه است؟
• نمونه برداری از غدد لنفاوی
• عکس برداری
• سی تی اسکن
• نمونه برداری از مغز استخوان به منظور تعیین گسترش تومور

نحوه درمان در بیماری لنفوم چگونه است؟
• در مرحله زودرس: شیمی درمانی به همراه پرتو درمانی
• در مرحله پیشرفته: شیمی درمانی ترکیبی و پیوند مغز استخوان

عوارض ناشی از شیمی درمانی یا پرتو درمانی چیست؟
تب، تهوع و استفراغ، تغییر وزن (افزایش یا کاهش)،اسهال یا یبوست، ریزش مو

تغذیه صحیح در زمان ابتلای فرزندم به این بیماری چگونه است؟
• مصرف وعده های غذایی مکرر با حجم کم و غذا های نرم با حرارت ملایم
• اجتناب از مصرف سبزی های خام
• پوست کندن میوه ها قبل از مصرف
• مصرف مایعات بیشتر
• استفاده از پروتئین بیشتر در رژیم غذایی

چگونه درد را در فرزندم کاهش دهم ؟
استفاده از مسکن طبق دستور پزشک(مانند استامینوفن) در آغوش گرفتن و صحبت کردن با کودک و استفاده از کیف آب گرم توصیه می شود.

نحوه مصرف دارو در زمان ابتلا به این بیماری چگونه است؟
• رعایت رژیم غذایی بی نمک در هنگام استفاده از داروهایی کورتونی مانند دگزامتازون و پردنیزولون
• ناشتا بودن یکساعت قبل و بعد از میل کردن قرص6 عصر (تیوگوانین یا مرکاپتوپورین)

چگونه ایمنی فرزند خود را رعایت کنم ؟
• بالا بودن نرده های کنار تخت در هنگام بستری
• اجتناب از انجام فعالیت های پر خطر
• استفاده از مسواک نرم
• اجتناب از تماس با اشیاء تیز
• اجتناب از انجام ورزش های پرخطر

وضعیت مناسب قرارگیری فرزندم چگونه باشد؟
• قرار گرفتن در وضعیت نیمه نشسته در زمان حالت تهوع
• استراحت در تخت تا اتمام تزریق داروی شیمی درمانی

میزان فعالیت فرزندم در زمان ابتلا به این بیماری چگونه باشد؟
• استراحت و خواب کافی برای کاهش خستگی ناشی از شیمی درمانی
• تشویق کودکان به انجام مراقبت های بهداشتی خود جهت افزایش اعتماد به نفس آنها

چگونه بعد از ترخیص از فرزندم مراقبت کنم؟
• مراجعه به پزشک طبق زمان تعیین شده
• انجام آزمایشات درخواستی مانند CBC
• عدم رفت و آمد در محیط های شلوغ
• عدم مصرف سبزی و سالاد خام
• شستشوی مرتب دست با آب و صابون
• عدم تماس با فرد بیمار

در صورت بروز علائم زیر به مرکز درمانی مراجعه نمایید:
• تب
• خونریزی
• آفت دهان
• کاهش اشتها
• بی حالی
• تهوع استفراغ

هدف ما:
توانمندی شما در خودمراقبتی است
جهت دریافت فایل PDF بیماری لنفوم "اینجا کلیک" نمایید


منبع:
هاکنبری مریلین، ویلسون دیوید. 1394.درسنامه پرستاری کودکان ونگ. ترجمه پوران سامی، محمود بدیعی، فاطمه احدی. تهران: نشر و تبلیغ بشری.ص 1147-1150.

موکوزیت دهانی

موکوزیت چیست؟
موکوزیت دهانی اغلب 7 تا 10 روز پس از استفاده از برخی از داروهای شیمی درمانی یا پرتودرمانی ها بروز نموده و منجر به التهاب و زخم شدگی مجرای گوارشی از حفره دهان تا مخرج می شود. یک شکل از موکوزیت، التهاب زبان (استوماتیت) است که واکنش التهابی بوده و با سرخی متوسط و تورم همراه است که در صورت شدید بودن دردناک بوده و توام با خونریزی و عفونت ثانویه می باشد.

علایم و نشانه های موکوزیت دهانی چیست؟
• وجود لایه ی سفید و شیری رنگ در دهان
• درد در دهان
• افزایش حساسیت به غذاهای ترش یا گرم
• قرمزی و سوزش
• زخم
• بلع سخت مواد غذایی
• تب

موکوزیت چگونه درمان میشود؟
• بهداشت مناسب دهان و دندان
• پیشگیری از مصرف غذاهای تند، اسیدی و سفت و داغ
• استفاده از خمیر دندانهایی با طعم مناسب و بدون مواد اضافه کننده تند
• استفاده از دهانشویه های بدون الکل
• استفاده از داروهای ضد قارچ موضعی مانند نیستاتین
• استفاده از دهانشویه بابونه و کلر هگزیدین
• استفاده از مسواک نرم و نخ دندان بطور ملایم

پیشگیری از عوارض بیماری و روش برخورد با آن چیست؟
• درد: استفاده از دهانشویه ها و مسواک نرم و غذاهای نرم
• اختلال در بلع: مصرف غذاهای نرم و مایعات
• خشکی مخاط دهان: پرهیز از استفاده از دهانشویه های حاوی الکل
• خونریزی: پرهیز از خوردن غذاهای داغ و سفت و خشک

تغذیه کودک من در زمان ابتلا به این بیماری چگونه است؟
غذاهایی مانند پوره و پرهیز از خوردن غذاهای تند و ادویه دار و فلفلی و پرهیز از خوردن غذای داغ و سفت توصیه می شود.

نحوه مصرف داروها چگونه است؟
دهانشویه را هر روز بعداز مسواک زدن روزی سه مرتبه (صبح ،ظهر ،شب) استفاده کنند. بدین ترتیب که دهانشویه به مدت یک دقیقه قرقره شود به صورتی که تمام قسمتهای دهان ، لثه و زبان آغشته شود و تا یکساعت بعد از آن چیزی نخورند.

چگونه ایمنی فرزندم را رعایت کنم؟
نرده های تخت کودک همیشه بالا باشد و ملحفه نرم کنار نرده تخت قرار گیرد. کودک خود را در تخت تنها نگذارید و به اتصالات سرم و دارو توجه فرمایید.

میزان فعالیت فرزند من در زمان ابتلا به بیماری چگونه است؟
هیچ گونه منع فعالیتی برای کودک مبتلا به موکوزیت دهانی وجود ندارد.

چگونه پس از ترخیص از فرزندم مراقبت کنم؟
• مصرف مسواک نرم بعد از هر وعده غذایی و قبل خواب
• مصرف منظم دهانشویه طبق دستور پزشک
• مصرف مایعات زیاد
• مرطوب نگهداشتن دهان
• مصرف غذای نرم با حجم کم

در صورت بروز علائم زیر به مرکز درمانی مراجعه نمایید:
• قرمزی و سوزش در دهان
• تب
• عدم میل به غذا

هدف ما:
توانمندی شما در خودمراقبتی است

جهت دریافت فایل PDF موکوزیت دهانی "اینجا کلیک" نمایید


منبع:

علیجانی ه،کیخایی ب،قدیری ماهانی ه،لطیفی م،برازپردنجانی ش.1390. تأثیر عصاره بابونه بر پیشگیری از استوماتیت ناشی ازشیمی درمانی در کودکان مبتلا به سرطان.مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران،21: 19-25.

پرفشاری خون

فشارخون چیست؟
نیروی خون در مقابل دیواره رگهای خونی است که به صورت دو عدد مثلا به صورت 78/112 میلی مترجیوه نوشته میشود. عدد بالاتر یا فشارخون سیستولیک، عدد مربوط به فشارخون در زمانی که قلب دارای ضربان می باشد و عدد پایینتر یا فشار دیاستولیک، عدد مربوط به فشارخون در زمان استراحت قلب بین ضربانها می باشد.

پرفشاری خون چیست؟
پرفشاری خون به معنای افزایش میزان فشارخون در سرخرگهای شما می باشد. فشارخون طبیعی 80/120 میلیمتر جیوه و پرفشاری خون به فشار سیستولیک بیشتر از 140 میلیمتر جیوه و فشارخون دیاستولیک بالاتر از 90 میلیمتر جیوه گفته میشود به شرطی که به طور متوسط دو بار یا بیشتر توسط ارایه کننده مراقبت بهداشتی مانند پرستار (فشارخون بالاتر از 90/140) اعلام شود.

چه کسانی در معرض خطر بیشتری قرار دارند؟
• افراد دارای اعضای خانواده نزدیک مبتلا به فشارخون بالا
• افراد بالای 35 سال
• افراد دارای اضافه وزن وچاق
• افراد فاقد فعالیت فعالیت جسمانی
• افرادی که نمک زیاد مصرف میکند
• افراد مبتلا به دیابت، نقرس، بیماری کلیوی
• زنان حامله
• زنانی که قرصهای ضد بارداری استفاده می کنند

داروهای ضد پرفشاری خون چگونه عمل می کنند؟
• برخی از داروها مانند گشاد کننده های عروقی کمک می کنند تا رگهای خونی شل شده و باز باقی بمانند و در نتیجه جریان خون از خلال آنها بهتر صورت گیرد.
• یک داروی دیورتیک (ادرار آور) سبب میشود تا بدن شما آب و نمک اضافی خود را دفع نماید.
• سایر داروها کمک می کنند تا قلب شما ضربان آهسته تری همراه با قدرت کمتری داشته باشد.

من برای پیشگیری و درمان پرفشاری خون چه کاری می توانم انجام دهم؟
• اگر چاق هستید وزن خود را کاهش دهید.
• غذاهای سالمتر حاوی مقادیر پایین چربی اشباع، کلسترول و نمک مصرف نمایید.
• میوه و سبزیجات مصرف کنید.
• ورزش کنید مانند دویدن (حداقل 30 دقیقه در تمام و یا بیشتر روزهای هفته فعالیت جسمانی داشته باشید)
• از دستورات پزشک پیروی کنید.
• بدانید که سطح فشارخون شما باید در چه حدی باشد و سعی کنید که فشارخونتان را در این سطح حفظ نمایید.
• با استفاده از دستگاهای دیجیتالی می توانید فشارخونتان را در منزل به راحتی چک کنید.

نکات زیر را قبل از اندازه گیری فشارخون به یاد داشته باشید:
• از استعمال سیگار یا نوشیدن کافیین به مدت 30 دقیقه قبل از اندازگیری فشارخون اجتناب کنید.
• به آرامی 5 دقیقه قبل از اندازه گیری بنشیند.
• زمان اندازه گیری فشارخون ساعد در سطح قلب و روی یک سطح سفت و پاها روی زمین باشد.
• داروهای تجویز شده را طبق دستور مصرف نمایید.

هدف ما:
توانمندی شما در خودمراقبتی است

جهت دریافت فایل PDF پرفشاری خون"اینجا کلیک" نمایید


منبع:
جانیس ال هینکل، کری اچ چیویر. درسنامه پرستاری داخلی و جراحی. ج 6: قلب و عروق. ترجمه ملاحت نیک روان منفرد، حلیمه امینی، مسلم مهدوی، ژاله محمد علیها. تهران: جامعه نگر، 1393. ص 311-327.

خودمراقبتی در دیابت

دیابت (قند خون) چیست؟
در فرد مبتلا به دیابت (قندخون)، بدن به اندازه کافی انسولین نمیسازد و یا این که نمی تواند از انسولین به صورت مناسب استفاده کند (یا هر دو). این امر سبب افزایش سطح قند در خون می شود و انسولین ماده ای است که جهت تبدیل قند و سایر غذاها به انرژی و کمک به گلوکز جهت ورود به سلولهای بدن توسط لوزالمعده تولید میشود.

چند نوع دیابت داریم؟
این بیماری دارای 2 نوع اصلی می باشد:
1-دیابت نوع1 یا نوع جوانان: (معمولا زیر 30 سال) اغلب در مراحل اولیه زندگی آغاز میشود و سبب عدم توانایی بدن فرد، در تولید انسولین میشود. افراد مبتلا به این حالت جهت تنظیم سطح گلوکز (قند) خون خود، می بایست به شکل روزانه انسولین مصرف نمایند.
2-دیابت نوع 2: شایع تر است و بیشتر افرادی که دیابت در آن ها تشخیص داده میشود مبتلا به نوع 2 میباشند. این نوع بیشتر در افراد میانسال و سالمند رخ میدهد و با چاقی و عدم فعالیت جسمانی در ارتباط است. دیابت نوع2 زمانی ایجاد میشود که بدن مقدار کافی انسولین را نمی سازد و یا به شکل موثر از انسولین تولید شده را استفاده نمی کند. (مقاومت به انسولین).

آیا من در معرض خطر هستم؟
دیابت در حال افزایش می باشد. علت این امر چاقی، عدم فعالیت جسمانی می باشد. بروز دیابت در افراد جوان تر هم در وضعیت هشدار دهنده ای قرار دارد. علت این امر هم افزایش چاقی و عدم فعالیت جسمانی است، که از مشکلات رو به گسترش در این گروه سنی می باشد.

علائم دیابت (قندخون) چیست؟
• افزایش ادرار
• تشنگی زیاد
• افزایش اشتها
• خستگی
• گزگز و بی حسی دست و پاها
• از دست دادن ناگهانی وزن

مهمترین عوارض دیابت چیست؟
• مشکلات کلیه
• مشکلات چشمی
• مشکلات رشته های عصبی
• مشکلات قلبی و عروقی

چگونه دیابت را کنترل و درمان کنم؟
• رژیم غذایی (آموزش تغذیه از طریق مشاوره ی تغذیه و شرکت در جلسات گروهی (مانند انجمن حمایت از بیماران دیابتی)
• کاهش وزن(حفظ وزن در محدوده طبیعی)
• فعالیت جسمانی حداقل 30 دقیقه در بیشتر یا تمام روزهای هفته
• کنترل قند خون توسط خود بیمار
• ثبت نتایج اندازه گیری قندخون
• یادگیری تزریق مقدار صحیح انسولین در محل صحیح توسط بیمار
• حفظ فشارخون زیر 80/130 میلیمتر جیوه
• عدم کشیدن سیگار و دوری از افراد سیگاری
• ارزیابی دوره ایی سلامت کلیه، چشم، پا و...با صلاحدید پزشک
• مصرف دارو طبق دستور پزشک


هدف ما:
توانمندی شما در خودمراقبتی است
جهت دریافت فایل PDF دیابت "اینجا کلیک" نمایید

منبع:
جانیس ال هینکل، کری اچ چیویر. درسنامه پرستاری داخلی و جراحی. ج 11: متالبولیسم و آندوکرین. ترجمه ناهید دهقان نیری، احمدعلی اسدی نوقابی معصومه موسی پور. تهران: جامعه نگر، 1393. ص120-159.

پیشگیری از سرطان

طبق اسناد سازمان جهانی بهداشت، از 40 درصد سرطان ها می توان پیشگیری کرد و مواردی هم که قابل پیشگیری نیستند، اگر در سایه خودمراقبتی، نگاه امیدوارانه به اثر بخشی روش های تشخیصی و درمانی و مراجعه به موقع، زودهنگام تشخیص داده شوند، درمان پذیر ترند.

پیام اول: از مصرف دخانیات پرهیز کنید
استفاده از هر یک از فرآورده های توتون مانند سیگار، پیپ و قلیان خطرناک است و موجب انواع سرطان از جمله ریه، مثانه، کلیه و دهانه رحم می شود. حتی جویدن توتون نیز خطرناک است و احتمال سرطان های دهان و لوزالمعده را زیادمی کند. حتی اگر سیگار هم نمیکشید، از نشستن در جاهایی که افراد دیگری سیگار میکشند خودداری نما یید.

پیام دوم: فعالیت بدنی منظم داشته باشید
• فعالیت بدنی منظم احتمال سرطان هایی چون پستان و روده بزرگ را کاهش می دهد.اگر بخواهیم ساده بگوییم بهتر است روزانه 30 دقیقه ورزش کنید به طوریکه ضربان قلب شما بالا برود و در کنار آن تمرین هایی برای تقویت عضلات داشته باشید.
• اگر نمی توانید به اندازه مطلوب ورزش کنید، مطمئن باشید که حتی چند دقیقه ورزش کردن بهتر از ورزش نکردن است. از نشستن طولانی مدت از جمله برای تماشای تلویزیون بپرهیزید.

پیام سوم: وزن خود را در حالت ایده آل نگه دارید
• افزایش وزن در دوران بزرگسالی در تمام موارد با افزایش خطر سرطان مرتبط است.از کاهش و افزایش وزن مکرر بپرهیزید چون اندکی بر خطر سرطان تأثیر دارد.
• مصرف مواد غذایی نشاسته ای را کم کنید و از رژیم های غذایی که از نظر میوه جات و سبزیجات تازه غنی هستند، استفاده کنید. از نوشیدنی های شکردار پرهیز کنید و این نوشیدنی ها را با آب جایگزین کنید.

پیام چهارم: تغذیه سالم داشته باشید
• از غذاهای کم چرب و تا حد امکان فاقد چربیهای حیوانی استفاده کنید. روزانه 5 وعده از سبزی ها و میوه ها استفاده کنید. از روش های صحیح پخت مانند کبابی، بخارپز، آب پز و پخت ملایم در حرارت کم استفاده کنید.
• غذاهای نیم سوخته و سوخته) کباب، جوجه کباب، ته دیگ، سیب زمینی و پیاز داغ سوخته( را مصرف نکنید.
• از مصرف انواع گوشت های دودی شده، نمک سودشده یا فرآوری شده با مواد شیمیایی و نگه دارنده مانند سوسیس و کالباس و کنسرو بپرهیزید، مصرف قند و شکر تصفیه شده را کاهش دهید. مصرف نمک را محدود کنید و برای طعم دار کردن غذا از ادویه و چاشنی گیاهی استفاده کنید.

پیام پنجم: خود را در برابر عفونت محافظت کنید
برای پیشگیری از ابتلا به ویروس هپاتیت B لازم است به خصوص افراد پرخطر واکسن بزنند مانند کسانی که با فرآورد ههای خونی سر و کار دارند و یا رفتارهای جنسی پرخطر دارند، برای آمیزش جنسی از وسایل یا مواد محافظت کننده، استفاده کنید تا به ویروس پاپیلوم انسانی و سرطان های ناشی از آن مانند سرطان دهان، دهانه رحم و مقعد مبتلا نشوید.

پیام ششم: از پوست خود محافظت کنید
سعی کنید در معرض نور شدید آفتاب قرار نگیرید به خصوص از ساعت 10 صبح تا 4 عصر. اما باید توجه کرد که به میزان مناسب نور ملایم خورشید به بدن برسد چرا که در غیر این صورت، با افزایش احتمال کمبود ویتامین D، زمینه ایجاد برخی سرطان ها فراهم می شود.در صورتی که مجبورید در تماس طولانی مدت با تابش آفتاب باشید، از کرم ضدآفتاب، کلاه، عینک آفتابی و پوشش مناسب استفاده کنید.

پیام هفتم: در منزل و محیط کار اصول ایمنی را رعایت کنید
برخی از مشاغل شامل کشاورزی، سم پاشی، نقاشی، مبلسازی، کار در صنایع آهن، فولاد، زغال سنگ، لاستیک و کار تولید یا تعمیر پوتین و کفش خطر برخی سرطان ها را افزایش می دهند.از تماس با آفت کش ها بپرهیزید.جذب آفت کش ها بیشتر از راه پوست صورت می گیرد. در صورت تماس باید بدن را به سرعت شستشو داد.

پیام هشتم: زندگی روانی معنوی سالمی داشته باشید
در زندگی اهداف واقع گرایانه داشته باشید. از تنش و اضطراب پرهیز کنید. اضطراب سیستم دفاعی بدن را تضعیف می کند. در صورت دارا بودن علایم بیماری روانی مانند افسردگی به پزشک مراجعه کنید. به طور میانگین هفت ساعت در شب بخوابید نداشتن خواب کافی میل به خوردن شیرینی جات را بالا و قدرت دفاعی بدن را پایین می برد.

پیام نهم: زندگی اجتماعی سالمی داشته باشید
با دیگران با مهربانی و احترام رفتار کنید. از رقابت های ناسالم و تنش آفرین بپرهیزید. به عقاید دیگران احترام بگذارید و به آنها توهین نکنید و دیگران را دوست بدارید و قضاوت زودهنگام نداشته باشید.

پیام دهم: در صورت دارا بودن علایم هشدار دهنده سرطان به پزشک مراجعه کنید:
• ابتلای به سرطان در اقوام درجه یک
• تغییر در خال های پوستی
• زخم های بدون بهبود
• توده در هر جای بدن
• سرفه یا گرفتگی صدای طولانی مدت
• اختلال بلع یا سوء هاضمه طولانی
• استفراغ یا سرفه خونی
• اسهال یا یبوست طولانی
• خونریزی غیر طبیعی ادرار، مدفوع، واژن، نوک پستان
• بی اشتهایی یا کاهش وزن بی دلیل

هدف ما:
توانمندی شما در خودمراقبتی است
 
جهت دریافت فایل PDF پیشگیری از سرطان "اینجا کلیک" نمایید
 

منبع:
بسته اطلاعاتی پیشگیری از سرطان. 1395. معاونت بهداشتی وزارت درمان و آموزش پزشکی.
Available at: URL: http://iec.behdasht.gov.ir /.1396.

ترک سیگار

بهترین کاری که شما می‌توانید انجام دهید مصمم شدن برای ترک سیگار است، اما باید توجه داشته باشید که این تازه ابتدای یک راه دشوار است.

گام اول
• تصمیم‌گیری برای ترک سیگار است که در این زمینه پزشکتان می‌تواند به شما کمک کند. پزشک می‌تواند با شما مشاوره نموده و درمان جایگزینی نیکوتین یا سایر داروهای مورد نیاز را تجویز نماید.
• دلایل خود را برای ترک سیگار فهرست کنید و روزانه چندین مرتبه آنها را بخوانید.
• بسته سیگار خود را با کاغذ و کش ببندید.

گام دوم
• کسب آمادگی برای ترک سیگار است. ممکن است به حمایت خانواده و دوستان خود نیاز داشته باشید.
• شرایطی که شما را تشویق به مصرف سیگار می‌کنند (مانند استرس و یا ملاقات با برخی از دوستان) را شناسایی کنید و راه‌هایی را جهت دوری از آنها در نظر بگیرید.
• برنامه‌ای تنظیم کنید و ورزش روزانه را به عنوان روشی جهت مقابله با استعمال سیگار در آن بگنجانید.
• همواره فهرست دلایل خود برای ترک سیگار را بخوانید.
• با خود کبریت، فندک حمل نکنید.
• هر روز سعی کنید سیگار کمتری بکشید.

گام سوم
• اگرچه اکثر افراد ترجیح می‌دهند که به تدریج مصرف سیگار را قطع کنند، اما بهترین روش این است که مصرف آنرا به طور کامل در تاریخی مشخص شده قطع کنید.
• تاریخی را برای ترک کامل سیگار تعیین کنید.
• تا زمانی که بسته سیگار خود را تمام نکرده اید، بسته سیگار جدیدی نخرید.
• سعی کنید برای یکبار هم که شده، 48 ساعت سیگار نکشید.

گام چهارم
• سیگار را به طور کامل ترک کنید.
• تمامی کبریت ها و سیگارها را دور بریزید. زیر سیگاری و فندک ها را پنهان کنید.
• خود را مشغول کنید مانند سینما، ورزش
• از وضعیت هایی که سبب تحریک شما به مصرف سیگار میشوند، دوری کنید.
• از آدامس های بدون شکر یا آدامس های نعنایی استفاده کنید.
• زمانی که احساس وسوسه به سیگار کشیدن می کنید، سعی کنید نفس عمیقی بکشید.

پس از ترک سیگار چه اتفاقی برای شما می افتد؟

• حس بویایی و چشایی شما بر می گردد.
• سرفه های شما قطع می شود.
• سیستم گوارش شما به حالت طبیعی بر می گردد.
• شما احساس سرزندگی و پر انرژی بودن می کنید.
• بالارفتن از پله ها ساده تر می شود.
• تنفس کردن شما ساده تر می شود.
• بوی سیگار در لباس و سوختگی لباس ها را از بین می رود.
• احساس نیاز به سیگار کشیدن از بین می رود.
• طول زندگی شما بیشتر شده و احتمال ابتلا به بیماری قلبی، سکته مغزی، بیماری ریوی و سرطان در شما کاهش می یابد.
• شما در صورت ترک سیگار،‌ پول زیادی را پس‌انداز خواهید کرد. بطور قطع شما می‌توانید این پول را برای آموزش فرزندان، بازنشستگی، سلامت یا سایر هزینه‌های عمده خودتان مصرف نمایید.

هدف ما:
توانمندی شما در خودمراقبتی است
 
جهت دریافت فایل PDF ترک سیگار"اینجا کلیک" نمایید
 
منبع:
بسته اطلاعاتی ترک سیگار با خودمراقبتی. 1395. معاونت بهداشتی وزارت درمان و آموزش پزشکی.
Available at: URL: http://iec.behdasht.gov.ir /.1396.

سبک زندگی سالم

سبک زندگی

به شیوه ی زندگی خاص یک فرد، گروه یا جامعه گفته می شود و با عادت های مصرف، نوع لباس پوشیدن، رژیم غذایی، و گذراندن اوقات فراغت و... معرفی می شود.

 

سبک زندگی سالم

سبک زندگی بهداشتی یا سالم مجموعه ای از انتخاب های مثبت و رفتارهای بهداشتی افراد می باشد مانند، تصمیم گیری درباره مصرف غذای سالم، بستن کمربند ایمنی، رعایت بهداشت فردی، مسواک زدن و ... می باشد. سبک زندگی به شدت با خودمراقبتی در ارتباط است و از طریق داشتن فعالیت فیزیکی مناسب و رعایت رژیم غذایی سالم قابل ارتقا می باشد.

 

انواع خودمراقبتی

· خود مراقبتی فیزیکی:

توجه به ورزش روزانه، خواب کافی، تغذیه سالم و ...

· خود مراقبتی روانشناختی:

اختصاص وقت برای تفکر، اقدامات لازم برای کاهش تنش

· خود مراقبتی عاطفی:

معاشرت با دیگران، برخورد مهربانانه با خود و دیگران

· خود مراقبتی روحی معنوی:

اختصاص زمان برای عبادت، کمک به نیازمندان

· خود مراقبتی شغلی:

اختصاص وقت کافی برای کار، چینش زیبای محل کار و توجه به سلامتی

 

چهار اصل مهم در رعایت سبک زندگی سالم

· رژیم غذایی مناسب

یک رژیم غذایی سالم حاوی انواع گوناگون مواد غذایی می باشد مانند گروه میوه سبزی، گروه نان و غلات، گروه پرتئین و گروه لبنیات.

· فعالیت بدنی

به هر نوع حرکات بدنی، نرمش و ورزش که آمادگی و ورزیدگی جسمی وبدنی، تندرستی و سلامت افراد و خانواده ها را افزایش داده یا حفظ می کند، گفته می شود. این فعالیت ها، شامل فعالیت های حرفه ای مانند برخی ورزش ها، تفریحی مانند پیاده روی، شغلی مانند ماشین شویی، فعالیت های خانگی مانند جابه جا کردن وسائل منزل ،پخت و پز ،نظافت منزل، بازی با بچه ها و ... می باشد. آن چه توصیه می شود، پیاده روی با شدت متوسط و به مدت 30 دقیقه می باشد اغلب در هر جا و در هر سنی قابل انجام است.

· کاهش استرس روزانه

برای بیماران مزمن جسمی، امید حتی از تأثیر دارو شفابخش تر است. جسم و روان به هم وابسته اند. اگر یکی بیمار شود دیگری نیز از آن متأثر می شود با افزایش قدرت روانی از طریق تمرین، می توانید در برابر استرس پیروز شوید.

· عدم مصرف دخانیات

دود سیگار محتوی مونو کسید کربن است و زمانی که استنشاق می شود، منجر به کاهش اکسیژن رسانی به مغز، قلب و سایر قسمتهای بدن و افزایش فشارخون می شود.

 

هدف ما:

توانمندی شما در خودمراقبتی است

 

 جهت دریافت فایل PDF سبک زندگی سالم "اینجا کلیک" نمایید

 

منبع:

وبسایت دفتر آموزش و ارتقای سلامت، معاونت بهداشتی، وزارت بهداشت و درمان آموزش پزشکی

Available at: URL:http://iec.behdasht.gov.ir/page/یک+عمر+سلامت،+با+خودمراقبتی

سبک زندگی سالم

سبک زندگی

به شیوه ی زندگی خاص یک فرد، گروه یا جامعه گفته می شود و با عادت های مصرف، نوع لباس پوشیدن، رژیم غذایی، و گذراندن اوقات فراغت و... معرفی می شود.

 

سبک زندگی سالم

سبک زندگی بهداشتی یا سالم مجموعه ای از انتخاب های مثبت و رفتارهای بهداشتی افراد می باشد مانند، تصمیم گیری درباره مصرف غذای سالم، بستن کمربند ایمنی، رعایت بهداشت فردی، مسواک زدن و ... می باشد. سبک زندگی به شدت با خودمراقبتی در ارتباط است و از طریق داشتن فعالیت فیزیکی مناسب و رعایت رژیم غذایی سالم قابل ارتقا می باشد.

 

انواع خودمراقبتی

 

· خود مراقبتی فیزیکی:

توجه به ورزش روزانه، خواب کافی، تغذیه سالم و ...

 

· خود مراقبتی روانشناختی:

اختصاص وقت برای تفکر، اقدامات لازم برای کاهش تنش

 

· خود مراقبتی عاطفی:

معاشرت با دیگران، برخورد مهربانانه با خود و دیگران

 

· خود مراقبتی روحی معنوی:

اختصاص زمان برای عبادت، کمک به نیازمندان

 

· خود مراقبتی شغلی:

اختصاص وقت کافی برای کار، چینش زیبای محل کار و توجه به سلامتی

 

چهار اصل مهم در رعایت سبک زندگی سالم

 

· رژیم غذایی مناسب

یک رژیم غذایی سالم حاوی انواع گوناگون مواد غذایی می باشد مانند گروه میوه سبزی، گروه نان و غلات، گروه پرتئین و گروه لبنیات.

 

· فعالیت بدنی

به هر نوع حرکات بدنی، نرمش و ورزش که آمادگی و ورزیدگی جسمی وبدنی، تندرستی و سلامت افراد و خانواده ها را افزایش داده یا حفظ می کند، گفته می شود. این فعالیت ها، شامل فعالیت های حرفه ای مانند برخی ورزش ها، تفریحی مانند پیاده روی، شغلی مانند ماشین شویی، فعالیت های خانگی مانند جابه جا کردن وسائل منزل ،پخت و پز ،نظافت منزل، بازی با بچه ها و ... می باشد. آن چه توصیه می شود، پیاده روی با شدت متوسط و به مدت 30 دقیقه می باشد اغلب در هر جا و در هر سنی قابل انجام است.

 

· کاهش استرس روزانه

برای بیماران مزمن جسمی، امید حتی از تأثیر دارو شفابخش تر است. جسم و روان به هم وابسته اند. اگر یکی بیمار شود دیگری نیز از آن متأثر می شود با افزایش قدرت روانی از طریق تمرین، می توانید در برابر استرس پیروز شوید.

 

· عدم مصرف دخانیات

دود سیگار محتوی مونو کسید کربن است و زمانی که استنشاق می شود، منجر به کاهش اکسیژن رسانی به مغز، قلب و سایر قسمتهای بدن و افزایش فشارخون می شود.

هدف ما:

توانمندی شما در خودمراقبتی است

جهت دریافت فایل PDF سبک زندگی سالم "اینجا کلیک" نمایید

منبع:

وبسایت دفتر آموزش و ارتقای سلامت، معاونت بهداشتی، وزارت بهداشت و درمان آموزش پزشکی

Available at: URL:http://iec.behdasht.gov.ir/page/یک+عمر+سلامت،+با+خودمراقبتی

سبک زندگی سالم

سبک زندگی

به شیوه ی زندگی خاص یک فرد، گروه یا جامعه گفته می شود و با عادت های مصرف، نوع لباس پوشیدن، رژیم غذایی، و گذراندن اوقات فراغت و... معرفی می شود.

 

سبک زندگی سالم

سبک زندگی بهداشتی یا سالم مجموعه ای از انتخاب های مثبت و رفتارهای بهداشتی افراد می باشد مانند، تصمیم گیری درباره مصرف غذای سالم، بستن کمربند ایمنی، رعایت بهداشت فردی، مسواک زدن و ... می باشد. سبک زندگی به شدت با خودمراقبتی در ارتباط است و از طریق داشتن فعالیت فیزیکی مناسب و رعایت رژیم غذایی سالم قابل ارتقا می باشد.

 

انواع خودمراقبتی

 

· خود مراقبتی فیزیکی:

توجه به ورزش روزانه، خواب کافی، تغذیه سالم و ...

 

· خود مراقبتی روانشناختی:

اختصاص وقت برای تفکر، اقدامات لازم برای کاهش تنش

 

· خود مراقبتی عاطفی:

معاشرت با دیگران، برخورد مهربانانه با خود و دیگران

 

· خود مراقبتی روحی معنوی:

اختصاص زمان برای عبادت، کمک به نیازمندان

 

· خود مراقبتی شغلی:

اختصاص وقت کافی برای کار، چینش زیبای محل کار و توجه به سلامتی

 

چهار اصل مهم در رعایت سبک زندگی سالم

 

· رژیم غذایی مناسب

یک رژیم غذایی سالم حاوی انواع گوناگون مواد غذایی می باشد مانند گروه میوه سبزی، گروه نان و غلات، گروه پرتئین و گروه لبنیات.

 

· فعالیت بدنی

به هر نوع حرکات بدنی، نرمش و ورزش که آمادگی و ورزیدگی جسمی وبدنی، تندرستی و سلامت افراد و خانواده ها را افزایش داده یا حفظ می کند، گفته می شود. این فعالیت ها، شامل فعالیت های حرفه ای مانند برخی ورزش ها، تفریحی مانند پیاده روی، شغلی مانند ماشین شویی، فعالیت های خانگی مانند جابه جا کردن وسائل منزل ،پخت و پز ،نظافت منزل، بازی با بچه ها و ... می باشد. آن چه توصیه می شود، پیاده روی با شدت متوسط و به مدت 30 دقیقه می باشد اغلب در هر جا و در هر سنی قابل انجام است.

 

· کاهش استرس روزانه

برای بیماران مزمن جسمی، امید حتی از تأثیر دارو شفابخش تر است. جسم و روان به هم وابسته اند. اگر یکی بیمار شود دیگری نیز از آن متأثر می شود با افزایش قدرت روانی از طریق تمرین، می توانید در برابر استرس پیروز شوید.

 

· عدم مصرف دخانیات

دود سیگار محتوی مونو کسید کربن است و زمانی که استنشاق می شود، منجر به کاهش اکسیژن رسانی به مغز، قلب و سایر قسمتهای بدن و افزایش فشارخون می شود.

هدف ما:

توانمندی شما در خودمراقبتی است

جهت دریافت فایل PDF سبک زندگی سالم "اینجا کلیک" نمایید

منبع:

وبسایت دفتر آموزش و ارتقای سلامت، معاونت بهداشتی، وزارت بهداشت و درمان آموزش پزشکی

Available at: URL:http://iec.behdasht.gov.ir/page/یک+عمر+سلامت،+با+خودمراقبتی

آخرین بروز رسانی : 1402/04/19
آرشیو